KATEGORIJA: Ostalo | 07.02.2012

Alarmantno: U Siriji ubijeno 400 djece, isto toliko ih zatočeno!

Oko 400 djece ubijeno je u Siriji od početka pobune protiv režima predsjednika Bašara el-Asada u martu 2011., saopćila je u utorak UN-ova fondacija za djecu (UNICEF).

“Prema podacima kojim raspolažemo, decembar je bio najteži mjesec za djecu” u Siriji, izjavila je za štampu glasnogovornica UNICEF-a Marixie Mercado.

Ona je kazala da je najmanje 400 djece ubijeno u desetomjesečnoj pobuni protiv sirijskog režima i da je najmanje 400 djece zatvoreno u tom periodu.

“Postoje izvještaji u kojim je navedeno da su uhapšena djeca mučena i seksulano zlostavljana u zatvoru”, kazala je Mercado, prenio je AFP.

UNICEF je posebno zabrinut za situaciju u Homsu, gradu u kojem je bila najžešća pobuna u Siriji.

“Posljednjih dana je intenzivno bombardiranje civilnih četvrti u gradu Homsu bez sumnje prouzročilo nove patnje djece”, kazala je glasnogovornica UN-ove agencije.

Ona je precizirala da UNICEF nema pristup toj zoni pa ne može utvrditi broj žrtava. “Postoje vjerodostojni izvještaji međunarodnih medija koji su u Homsu i koji navode da su djeca žrtve nasilja”, kazala je Mercado.

“Pozivamo sirijske vlasti da omoguće pružanje pomoći onima kojima je potrebna”, naveo je u saopćenju izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

UNICEF-ov apel je uslijedio nakon što su Rusija i Kina u subotu uložile veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji koji su prezentirale zapadne i arapske zemlje osudivši represiju u toj zemlji.