KATEGORIJA: Mediji , Novosti | 19.05.2015

BIJELJINA: Radionica “Mediji i prava djeteta u Regiji Birač”

U Bijeljini je počela interaktivna radionica “Mediji i prava djeteta u Regiji Birač” namijenjena novinarima, urednicima i stručnjacima iz sistema socijalne i dječije zaštite.

Radionica ima za cilj razmjenu informacija, znanja i iskustava u vezi sa zaštitom i promocijom prava djeteta u Regiji Birač. Tokom radionice učesnici će dobiti osnovne informacije o principima socijalne i dječije zaštite, intersektorske saradnje i ulozi medija u zaštiti i promociji jednakih prava za svako dijete.

Biće obrađena i etika u izvještavanju o pitanjima dječije zaštite kao i uloga novinara, medija i javnosti. U skladu sa zaključcima prethodnih sličnih skupova, dijalog između stručnjaka, predstavnika institucija i medijskih profesionalaca neophodan je preduslov za bolje informiranje javnosti i argumentovano zagovaranje najboljih politika i praksi za dobrobit djece u BiH.

Inicijator i organizator skupa je UNICEF u sklopu Projekta razvoja i saradnje regije Birač koji se sprovodi uz podršku Vlade Holandije a realizuju agencije Ujedinjenih nacija UNDP, UNHCR i UNICEF.