KATEGORIJA: Ostalo | 09.12.2011

Brestovsko: Muzika povezuje djecu dviju škola

„Instrument se zove kast… kast… kako se ono zove?“, govori nam zacrvenjenih obraza simpatična Suana, učenica drugog razreda Osnovne škole „Kiseljak I“ u Brestovskom kod Kiseljaka nakon što je sa drugarima iz razreda upravo na kastanjetama odsvirala i otpjevala brojalicu koju će izvesti na zajedničkoj priredbi sa drugaricama i drugovima iz Osnovne škole „Brestovsko“ koja je također smještena u zgradi njene škole.

Njeni drugari iz starije grupe kroz smijeh govore kako joj je lakše bilo naučiti da svira kastanjete, nego da izgovori njihov naziv.
„Zna ona i svirati i izgovoriti, samo ste je malo zbunili“, dobacuje učiteljica Alma Zrno.

Zajedničke aktivnosti u ovoj školi dio su završne faze projekta “Sigurno okruženje za djecu u podjeljenim školama Srednjebosanskog kantona / kantona Središnje Bosne” koji uz podršku UNICEF-a na terenu realizira Udruženje „Genesis Project“. Projekat se već duže vremena provodi u 12 škola u općinama Fojnica, Vitez, Jajce, Kiseljak i Busovača i u njemu je kroz treninge za nastavnike i roditelje, edukativne radionice, interaktivne lutkatske predstave i druge aktivnosti unaprijeđena multietnička saradnja, otvorena komunikacija između podijeljenih etničkih grupa te su realizirane brojne zajedničke aktivnosti. UNICEF je obezbijedio i sredstva za nabavku prijeko potrebnih muzičkih instrumenata na kojima djeca sviraju i s kojima će nastupiti na zajedničkoj priredbi.

„Veoma smo zadovoljni suradnjom sa ‘Genesisom’ i UNICEF-om i ukupnim projektom koji je zaista doprinio poboljšanju odnosa u našoj školi i pokrenuo aktivnosti u kojima zajedno učestvuju učenici obje škole smještene u jednoj zgradi, što je ranije bilo rijetkost“, kaže Saudin Dahija, direktor Osnovne škole „Kiseljak I“.

Njegova kolegica Ana Laštro, ravnateljica Osnovne škole „Brestovsko“ također na krije zadovoljstvo činjenicom da je kroz projekat “Sigurno okruženje za djecu u podjeljenim školama Srednjebosanskog kantona / kantona Središnje Bosne” poboljšana suradnja nastavnika dvije škole.
„Projekat je doista dobar, sve prolazi u najboljem redu, i što je najbitnije – djeca su zadovoljna. Dobili su instrumente kojima su se obradovali, ali i na kojima su vrlo brzo pokazali izvanredno znanje što se vidi i iz njihovog nastupa“, kaže ravnateljica Laštro.

„Vjerujte, kada su stigli instrument, čini mi se da sam se obradovala kao što su se obradovala i djeca, možda i više! Ranije je nastava muzičkog bila skoro neizvodiva“, kaže nastavnica muzičkog u OŠ „Kiseljak I“ Aida Hadžiahmetović, dok njeno zadovoljstvo dijeli i učiteljica razredne nastave u OŠ „Brestovsko“ Slađana Drljepan:

„Djeca su odlično reagirala i snašla se s instrumentima. Kako i sama mnogo volim glazbu i ples, onda sam to očito uspješno i na njih prenijela, pa vjerujem da će sama završna priredba dobro izgledati. Pozitivno je da djeca imaju zajedničku aktivnost, da se druže, a glazba je zasigurno jedan od najboljih načina za to“, kaže Slađana Drljepan. Nastavnik glazbene kulture Vladimir Čolić također je zadovoljan nastupom, ali kaže kako mogu bolje. Osim samim nastupom, zadovoljan je i saradnjom djece i nastavnika koja je kroz projekat poboljšana.

„Nastavnica Aida i ja smo studirali skupa, i normalno da smo surađivali kad smo počeli raditi u školama, ali svakako da je kroz projekat situacija produbljena. Kao nastavnik glazbenog, mogu reći da sam doista zadovoljan izvedbom djece iz mlađih grupa, kao i izedbom grupe iz šestog razreda kojoj trenutno predajem“, kaže Čolić.

Djeca se za nastup pripremaju u dvije grupe sa po više uzrasnih podgrupa, a na završnoj priredbi će nastupiti na istoj bini, i jedni drugima predstaviti sve što su naučili. Djeca su pripremila nastup na sintisajzerima, harmonikama, ksilofonima, zvečkama, trianglima…
„Ovi iz mlađe grupe su izgleda bolji od nas, ali ni mi nismo loši, bićemo još bolji do nastupa“, kaže nam Ešref, učenik sedmog razreda OŠ „Kiseljak I“ koji će na priredbi svirati harmoniku. Za razliku od „druge harmonike orkestra“ Avde, Ešref kaže da nije imao priliku ranije svirati, ali da se sve bolje snalazi.

Kao i Suana s početka teksta, radionicom je oduševljena i Marija iz drugog razreda OŠ „Brestovsko“ koja je sve oduševila pjevačkim i plesnim nastupom, ali i sviranjem ksilofona.

„Volim sve što je u vezi s glazbom, ali najviše volim plesati“, kaže nam Marija na kraju probe. Djeca iz obje grupe kažu da se za glavnu priredbu trebaju još pripremiti, i nadaju se da će se jedni drugima što bolje predstaviti.