KATEGORIJA: Novosti | 06.02.2017

BUDI PROMJENA-UJEDINJENI ZA BOLJI INTERNET: Kontinuirano zagovarati važnost zaštite djece i mladih od rizika s kojima se mogu susresti na Internetu

UNICEF BiH pridružuje se obilježavanju “Dana sigurnog interneta” koji se obilježava 7. februara i poziva sve partnere imedije da se kroz kampanju „Budi promjena: Ujedinjeni za bolji internet” ujedine kako bi internet napravili sigurnijim i boljim mjestom za sve, a naročito za djecu i mlade.

Informacione i komunikacijske tehnologije, uključujući i Internet, revolucionalizirale su dječiji pristup informacijama, edukaciji i društvenim mrežama. Što više djece i adolescenata se povezuju online, potrebno je ohrabriti ih da iskoriste sve mogućnosti koje digitalni svijet nudi, ali isto tako trebaju znati kako da se zaštite.

Od zlostavljanja na internetu do povezivanja na društvenim mrežama, svake godine “Dan sigurnijeg interneta” nastoji podići svijest o aktuelnim rastućim online problemima i odabire temu koja se odnosi na trenutnu problematiku. Poruke koje se šalju su generalno pozitivne i ohrabrujuće kako bi na internet bili bolji i zaštićeniji.

Jedan od ključnih ciljeva “Dana sigurnijeg interneta” jeste da pokrene diskusiju i uključi ljude u dijeljenju svojih savjeta o tome kako postupati u slučaju rizičnih scenarija koji se mogu desiti na internetu. Od kampanje se, između ostalog, očekuje da će navesti ljude da kontaktiraju i UNICEF i zatraže savjete.

UNICEF BiH shvatajući značaj sigurnog Interneta za djecu i mlade tokom 2017. će kontinuirano zagovarati važnost zaštite djece i mladih od rizika s kojima se mogu susresti na Internetu kao što su “bullying” i različiti oblici zlostavljanja. Graditi bolje i sigurnije okruženje na Internetu znači biti svjestan svih mogućih negativnih pojava.