KATEGORIJA: Ostalo | 13.06.2012

Budući prvačići u Goraždu i Ustikolini pozdravili se s vrtićem i igraonama

Završnim priredbama i druženjem djevojčice i dječaci iz Goražda i okolice obuhvaćeni programom obaveznog predškolskog odgoja kojeg uz financijsku podršku UNICEF-a te dozvolu i pokroviteljstvo Vlade Bosansko-podrinjskog kantona implementira SOS Kinderdorf u srijedu su okončali program koji ih je pripremio za osnovnu školu .

Budući prvačići u SOS vrtiću u Goraždu dobili su prigodne diplome, a njihovi vršnjaci iz SOS igraonice u Ustikolini koji su diplome dobili ranije uz slatkiše, sokove, ples i igru pozdravili su se do septembra kada će se sresti u školskim klupama.

„U septembru krećem u školu sa svojim drugarima. Ovdje sam naučila svašta, znam sva slova abecede, znam napisati imena svojih drugarica i drugova i svoje ime, i znam kako nastaje leptir!“, pohvalila nam se mala Sara dok je za stolom crtala sa prijateljicama Hanom i Ajlom. Hana kaže da i ona zna slova, i pokazuje nam šareni crtež na kojem je nacrtala drugaricu Saru. I druga djeca kažu da su naučili slova, boje, brojeve, Nejla kaže da su joj se najviše svidjele pjesmice i da jedva čeka septembar, a mali Amar nam se pohvalio kućom i dvorištem koje je napravio od daski i traktorom napravljenim od lego kockica.

„Ovo je druga godina u kojoj smo u okviru redovne radionice imali i djecu u obaveznom programu predškolskog odgoja, i mogu reći da su djeca sve odlično prihvatila. Na testiranjima za upis u osnovne škole naša djeca su briljirala i to je veliki uspjeh“, kaže Elvira Paldum, profesorica predškolske obuke održane u Ustikolini. Pedagoginja u SOS radionici u Ustikolini Alema Bajrović kaže kako je 98 odsto djece u Bosansko-podrinjskom kantonu obuhvaćena obaveznim predškolskim odgojem:

„Djeca su sve odlično prihvatila, ali što je bitno nije bilo otpora sredine u kojoj su djecu tradicionalno čuvali nane i djedovi. Roditelji su dovodili djecu svaki dan po tri sata tokom trajanja programa, a dolazili su i nane i dede. Evo baš je danas jedna nana donijela cvijeće učiteljici u znak zahvalnosti“, kaže Alema Bajrović.

Programom je zadovoljna i profesorica predškolskog odgoja u SOS vrtiću u Goraždu Safija Herak koja kaže da su djeca kroz program dodatno pripremljena za školu i da su od škola dobili pozitivne reakcije na prošlu generaciju djece koja su učestvovala u programu obaveznog predškolskog odgoja.

Zadovoljni su i roditelji koji su se poslije zvaničnog djela fotografirali sa „malim diplomantima“ odjevenim u toge i šarenim kapama, a Šemsudin Poturak, otac malog Amara kazao nam je kako očekuje da će njegov sin zahvaljujući tome da je u vrtiću naučio mnogo toga i socijalizirao se sa vršnjacima ostvariti bolje rezultate u školi.