KATEGORIJA: Ostalo | 01.12.2012

“Čovječe ne ljuti se”: Djeca kroz predstavu uče o mirnom rješenju konflikta i prihvatanju različitosti

Lutkarska trupa udruženja Genesis Project u sklopu “Podrške dječijim inicijativama-izgradnja mira i tolerancije” koja se provodi u okviru komunikacijske komponente sveobuhvatnog UNICEF programa “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” (SPIS) predstavom “Čovječe ne ljuti se” oduševila je i oduševljava stotine djevojčica i dječaka u općinama obuhvaćenim projektom.

Djeca kroz predstavu na vrlo dopadljiv način i uz potpuno učešće u toku predstave mogu naučiti mnogo o mirnom rješenju konflikta, te prihvatanju različitih ljudi, ideja i mišljenja. Prisustvovali smo izvedbi u Domu kulture u Kupresu gdje nisu izostali dječija graja, oduševljenje i zadovoljni dječiji osmijesi tokom i nakon okončane predstave. Članovi lutkarske trupe kroz nekoliko priča djeci su dočarali potrebu za mirnim rješenjem konflikta, na njima prihvatljiv način pokazali im kako se svađom ništa ne postiže već dogovorom, te vrlo zanimljivom interpretacijom popularne “Pepeljuge” viđenom iz ugla Zle Maćehe pokazali kako je bitno saslušati svačiji ugao priče, pa makar to bio i neko s kim se ne slažemo ili ko nam se možda ne sviđa.

Djeca su aktivno učestvovala u interaktivnoj predstavi, davala prijedlog kako da dva magarca svezana isti konopom zajedničkim dogovorom umjesto da svaki vuče na svoju stranu dođu do najboljeg rješenja i hrane za obojicu, pjevala pjesmice iz predstave i učila zabavljajući se.

“Predstava je poučna i vidjelo se na njihovim razdraganim licima da su djeca uživala. Teme su dobro prezentirane za ovaj uzrast, djeci ni u jednom momentu nije pala pažnja kao što se na nekim predstavama zna desiti, i jako sam zadovoljna”, kazala nam je nakon predstave Ivanka Karlić, učiteljica IIb razreda Osnovne škole „Fra Miroslava Džaje“. Njena kolegica, učiteljica u prvom razredu Ana Gašpar, također je zadovoljna:

“U svakom slučaju korisna stvar za djecu. Vidjela su i naučila nešto novo, vidjeli su neke priče koje već poznaju, Pepeljugu iz potpuno drugog ugla, zabavili se i nešto naučili. Po programu imamo najmanje dvije predstave u školi tijekom školske godine, ali svaka dodatna predstava je korisna”, kazala je Ana Gašpar.

Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a. Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.

U fazi III SPIS programa (2011.-2012.) ciljne općine su:  Čelinac, Derventa, Gacko, Gornji Vakuf/Uskoplje, Kupres, Mrkonjić Grad, Posušje, Prnjavor, Tešanj, Velika Kladuša i Brčko distrikt. Program Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece je višegodišnji, multidisciplinarni program podrške pretpristupnom procesu BiH u oblastima sveukupne društvene zaštite, socijalne inkluzije i prava djeteta. Ciljne grupe programa su donosioci politika i stručni radnici koji provode reformu sistema socijalne zaštite, kao i ranjive kategorije djece i porodica