KATEGORIJA: Ostalo | 05.10.2012

Derventa: Otvoren Dnevni centar za djecu s posebnim potrebama

U Derventi je u prostorijama Zavoda za slijepe i slabovide osobe „Budućnost“ u petak otvoren Dnevni centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama. Dnevni centar otvoren je kao posebno usmjereni projekat u okviru UNICEF-ovog i EU programa „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH“ (SPIS) a podržan je i od strane lokalne zajednice i Vlade RS.

„Ovaj Dnevni centar je plod saradnje Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama „Sunce“ kao nevladine organizacije, Zavoda kao zvanične institucije, i lokalne zajednice. U svemu tome nam je dobro došao UNICEF-ov projekat SPIS unutar kojeg smo u opštinskom odboru djecu s posebnim potrebama prepoznali kao prioritet i kandidirali Dnevni centar kao posebno usmjeren projekat koji je došao kao kruna cjelokupne saradnje“, kazao je na otvaranju Vladan Popović, direktor Zavoda „Budućnost“ i član opštinskog upravnog odbora SPIS-a.

„Mi roditelji djece s posebnim potrebama dugo smo čekali ovaj centar koji nam je potreban i od velikog nam je značaja. Naša djeca u ovom Centru će imati svu potrebnu stručnu njegu, a roditelji će dobiti priliku da rade“, kazala je Tatjana Spasojević, predsjednica Udruženja „Sunce“.

Pomoćnim ministra zdravlja RS Ljubo Lepir na otvaranju je kazao kako je dnevno zbrinjavanje jedno od osnovnih prava.

„Zahvaljujući UNICEF-u, načelniku i lokalnoj zajednici, te podršci Vlade, mi imamo jedan ovakav Centar, i očekujem da će Vlada u narednom periodu podržati 20-ak sličnih centara u RS, što je i obaveza prema novom zakonu o socijalnoj zaštiti“, kazao je Lepir.

Budući korisnici centra priredili su prigodan program i na taj način se zahvalili što će ubuduće imati mjesto gdje će moći kreativno provoditi dan. Danijel, Željana i Željko izveli su recitacije, a Kristina je izvela pjesmu „Gdje si bilo jare moje“.

„Ovo mi izgleda super, a vidjećemo kako će nam se svidjeti kad počne raditi“, kazala nam je nakon nastupa Željana. Njena majka Mira Tatomir kazala nam je kako je to odlična prilika kako za djecu, tako i za roditelje.

„Radila sam do 1992. godine, poslije sam se posvetila Željani, liječenju, tretmanima, njegi, i nisam imala vremena da radim. Ovakav Centar nam je odavno potreban, i očekujem da bih sad napokon mogla da se zaposlim“, kaže Mira Tatomir. Sličnog mišljenja je i Radmila Šainović, majka dječaka Nikole koja kaže kako je Centar bitan dio života roditelja i djece s posebnim potrebama.

Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a.

Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.