KATEGORIJA: Novosti | 24.07.2015

DIJALOG ZA BUDUĆNOST: U Sadbi kod Goražda složno djeluje šest škola pod jednim krovom!

Završen je prvi dio radionica i rijeka djevojčica i dječaka se niz stepenice spušta u hol a potom ispred područne škole Sadba, Osnovne škole ‘Mehmedalija Mak Dizdar’ iz Goražda gdje je sve spremno za svečano otvaranje Devetog međuentitetskog ljetnog kampa organizaciji Udruženja “Pomoć djeci Balkana” koji je ove godine podržan u sklopu projekta “Dijalog za budućnost” koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat “Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).”

Prva grupa od 60 učenika iz šest škola u Kampu je od 21. do 28. jula, nakon čega dolazi grupa od 60 učenika iz drugih šest škola koja će na kampu biti do 5. avgusta što će biti ukupno 120 djece.

“Ovdje smo svi skupa, učenice i učenici iz tri škole iz Federacije BiH, i tri škole iz Republike Srpske. Učimo, družimo se i zabavljamo zajedno. Vidite da je moguće-šest škola složno pod jednim krovom!”, govori na početku programa jedna od učiteljica, poslije čega slijede recitacije i plesne tačke koje su učenice i učenici pripremili na kampu, ili ih sa sobom ‘ponijeli’ iz svojih škola.

“Lijepo nam je ovdje, igramo se i družimo sa svom djecom”, kažu nam Darko i Amela koji dolaze s drugaricama i drugarima iz specijalnog odjeljenja Osnovne škole ‘Fahrudin Fahro Bašćelija”. S njima je i defektolog Edin Dragovac koji je sretan što se njegovim učenicima pružila prilika da učestvuju na Kampu.

“Prvi put smo na Kampu, ove godine ne ostajemo na spavanju, ali vjerujem da će sljedeće godine biti stvoreni uslovi da ostaju s drugom djecom u spavaonicama. Boravak ovdje djeci je vrlo koristan, druže se, i svakako jedno pozitivno iskustvo za njih, vidi se da im prija boravak tu”, kaže nam Edin.

Ispred škole srećemo i Jovanu, Svetlanu i Selenu, učenice sedmog razreda iz Osnovne škole ‘Rudo’:

“Sviđa nam se druženje, pozitivna energija i to što možemo nešto korisno naučiti”, kažu.

Na kampu srećemo i Tarika iz Osnovne škole ‘Veselin Masleša’ kojeg smo upoznali na radionici jednominutnih filmova u Foči ove godine, koju je također podržao UNICEF, i na kojoj je snimao film ‘Sport pobjeđuje’. Sreli smo ga s drugom Urošem iz Osnovne škole ‘Mokro’. Tarik navija za ‘Sarajevo’, a Uroš za ‘Zvezdu’ i ‘Arsenal’.

“Brzo smo se sprijateljili, sad se stalno družimo, nekad ne zaspimo do četiri!”, kaže nam Uroš. Oko klackalice su se okupili i ostali iz ‘raje’: Nihada iz Goražda, Vedran i Predrag iz Foče, Bakir i Elvedin iz Prače… Kažu da im se sviđa na radionicama, ali i na druženjima poslije, igranju nogometa, košarke, plivanju na Drini…

Direktor Osnovne škole Prača Esad Ajanović na kampu je u ulozi predavača na radionicama ‘Kulture življenja’ i kao instruktor plivanja.

“Ova radionica za mene je put u budućnost. Lijepo je vidjeti djecu ovako na jednom mjestu, da se ne zna uopšte ko je iz kojeg dijela BiH, i lijepo je raditi s njima, atmosfera je prekrasna”, kaže Ajanović.

Nastavnica matematike Gordana Miletić iz Osnovne škole ‘Mokro’ također je zadovoljna.

“Treći put sam na kampu, i da mi nije bilo dobro prva dva puta ne bih došla i treći. Iz svake od šest škola prve grupe došlo je po deset ulenika, i vjerujte da je ove godine jako teško bilo izabrati njih deset jer su svi htjeli da idu! A kad se kamp završi, to je posebna priča – bude plača, suza, ali oni ostanu u kontaktu, sad imaju ove društvene mreže i druženje se nastavlja”, kaže Gordana Miletić.

Koordinator projekta, predsjednik Udruženja “Pomoć djeci Balkana” na otvaranju se zahvalio svim donatorima, i pozvao mlade ljude da se uključe i pomognu održavanju ovog i sličnih kampova.

“Svi moramo dati maksimum kako bi se ovoj djeci omogućio put budućnosti, put kojim ona zaslužuju da idu kako bi postala ravnopravni građani Evrope”, kazao je na otvaranju Halilović.

Djeci i prisutnim predstavnicima Udruženja i lokalne uprave se obratio i Paolo Marchi, specijalista za dječiju zaštitu u UNICEF-u BiH.

“Prije godinu dana sam prisustvovao potpisivanju dokumenta ‘Dijalog za budućnost’, i sretan sam kada danas vidim da se to što je tada bilo na papiru zaista i realizuje. Kroz program je podržano 11 projekata i ovo je jedan od njih, kroz koje će proći oko 8.000 djece, tako da je zaista zadovoljstvo bitidio te priče. Vi ste budućnost ove zemlje, vi ste buduće vođe ove zemlje, vrijeme je da se vaš glas čuje, da pozovete na jedinstvo a ne na razdvajanje. I sve to kroz poštovanje različitosti i zajedničkog života u ovoj zemlji”, kazao je Paolo Marchi.

Projekat su podržali i Ministarstvo obrazovanja BPK, Općina Goražde i organizacija „Cooperacion Balcanes“.