KATEGORIJA: Ostalo | 04.10.2012

Djeca Čelinca i Posušja predstavnicima loalne zajednice: “Sjetite se da ste nekada i vi bili djeca!”

Serija javnih tribina pod nazivom „Opštine/općine prijatelji djece“ u okviru UNICEF-ovog programa „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece (SPIS)“ nastavljene su u Posušju i Čelincu. Djeca su imala priliku razgovarati i postavljati pitanja prisutnim predstavnicima lokalne zajednice: policije, doma zdravlja, načelnika, trenutnih članova skupštine opštine odnosno općinskog vijeća kao i sa kandidatima za načelnika.

Djeca Čelinca su pokazala veliko interesovane te postavili desetine pitanja o obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, kulturi i sportu kao faktorima slobodnog vremena, velikoj ptrebi za postojanje bazena, o sigurnosti djece u opštini Čelinac kao i potrebama za višim nivoom ekološke svijesti svih stanovnika opštine. Nihovi vršnjaci iz Posušja uputili su pitanja koja su se odnosila na različite teme kao što su: postojanje potrebe za sistematskim pregledom djece kao što to Dom zdravlja pruža nastavnicima, postojanje potrebe za većom zaštitom i brigom kada je riječ o djeci sa smetnjama u razvoju, izražavanje nezadovoljstva zbog postojanja trgovina koje maloljetnicima prodaju alkoholna pića i cigarete, naglašavanje potrebe da općinske strukture poduzmu preventivne mjere kada je u pitanju devastacija dječjeg parka u Posušju, djeca su oštro kritokovala nepostojanje autobuske stanice navodeći da moraju čekati prijevoz do škole kod različitih kioska, a postavili su pitanje i o mogućnosti izgradnje nove škole u Posušju.

„Mi jesmo djeca i istina je da još nemamo pravo glasa, ali bih volio da se sjetite da ste i vi nekad bili djeca te da iz te prespektive razgovarate s nama. Mi imamo šta za reći zato Vas molimo da nas saslušate…“, kazao je jedan od učenika prilikom otvaranja diskusije  u Čelincu pozivajući sve svoje drugove da slobodno i otvoreno pitaju ono što žele.

„Da li bi se općina Posušje sjetila poduzeti bilo šta po pitanju problema djece u općini da mi, kao djeca, nismo pokrenuli i istaknuli sve navedene probleme?“, ništa manje oštra nije bila učenica u Posušju, što dovoljno govori u prilog tome koliko su djeca ozbiljno pristupila razmišljanju o trenutnim problemima djece u općini Posušje.

Pred djecom Čelinca našli su se načelnik Momčilo Zeljković (SNSD), Granedina Dragojević – predsjednica skupštine opštine, Radmori Trivić – kandidat za načelnika (DNS), Uroš Janković-kandidat za načelnika (SDS), Vladislav Tešanović-kandidat za načelnika (NDS),  Grozdan Janković – direktor Centra za socijalni rad, Mihajlo Đurić -direktor Doma zdravlja te Slavo Vrhovac –zamjenik komandira policije, dok su na pitanja njihovih vršnjaka u Posušju odgovarali predsjednik općinskog vijeća Posušje Zdenko Bošnjak, kandidatkinja za općinsko vijeće Stranke umirovljenika, kandidat za općinsko vijeće-HSP Blago Petric, trenutni općinski vijećnik i nositelj liste za kandidat općinsko vijeće HSP-a Filip Čamber, kandidat za načelnika HDZ BiH Branko Bago te dr. Jelena Hrkač, predstavnica Doma zdravlja kao i predstavnici osnovne škole, određeni broj roditelja i nastavnika.

Učesnici javne tribine u Čelincu zaključili su da je ulaganje za djecu zapravo ulaganje u razvoj i bolju budućnost opštine Čelinac, a djeca su jednoglasno odlučila da smatraju kako je opština Čelinac prijatelj djece i da žele da tako ostane., a predstavnici trenutne općinske strukture i kandidati/kinje za lokalne izbore 2012 jednoglasno su zaključili da postoji velika potreba za rješavanje problema koje su djeca istaknula istovremeno navodeći da obećanja koja su na tribini upućena djeci nisu predizborna obećanja niti prazna politička priča, već konkretni koraci koje je potrebno poduzeti u narednom periodu. Izgradnja centra za djecu sa poteškoćama u razvoju jedno je od obećanja koje je upućeno djeci i aktivnost na kojoj će općina raditi u narednih četiri godine.

Do sada je u javnim tribinama koje organizuju UNICEF i Udruženje INFOHOUSE prisutvovalo više od 170 djece iz različtiih krajeva BiH i razgovarali sa oko 40 predstavnika općina/opština kao i kandidatima na predstojećim, lokalnim izborima, a u narednom periodu preostale su još dvije javne tribine u Derventi i Mrkonjić Gradu.

Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a.

Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.