KATEGORIJA: Ostalo | 28.09.2012

Djeca Gacka: “Za naše probleme postoje rješenja, samo morate čuti naš glas”

U Gackom je održana peta po redu javna rasprava pod nazivom „Opštine prijatelji djece“ u okviru kojih su djeca, u do sada 4 opštine iz cijele Bosne i Hercegovine, imala priliku razgovarati sa načelnicima, pomoćnicima načelnika, predstavnicima opština/općina, kandidatima na predstojećim lokalnim izborima 2012, predstavnicima doma zdravlja te policijom.

Ovoj javnoj raspravi pristvovala je i predstavnica UNICEF-a BiH Anne Claire Duffay koja je na samom početku pozdravila prisutne i između ostalog istaknula kako je opština Gacko na pravom putu ka unapređenju poštivanja prava djece te pohvalila dosadašnje interesovanje i rad opštine Gacko na području inkluzivnog obrazovanja. Djecu i mlade ohrabrila je da nastave putem aktivizma i aktivnog učešća u društvenim promjenama.

Na pitanja djece su u opštini Gacko odgovarali načelnik opštine Milan Radmilović, savjetnik načelnika Jovan Kovačević,sekretar opštine Dragan Jegdić, kandidat za načelnika (koalicije „Zajedno za Gacko“) Branko Govedarica, kandidat i trenutni odbornik skupštine opštine Radomir Radmilović, drugi kandidati za skupštinu opštine te komandir policijske stanice Saša Glušac. Javnoj raspravi psisustvovali su i direktor Centra za socijalni rad, roditelji te nastavnici.

Djeca i mladi još jednom su pokazali visoke odlične sposobnosti za identifikaciju i isticanje konkretnih problema sa kojima se svakodnevno susreću u opštini Gacko. Osvrnuli su se na mnoštvo svakodnevnih problema za koje smatraju kako postoji rješenje, ali je potrebno učešće opštinskih predstavnika.

„Kada ćemo dobiti bazen pa da se djeca i mladi mogu baviti plivanjem? U opštini Gacko postoji kino dvorana, ali nama nije jasno zašto nikada mi djeca nismo pogledali nijedan film i kada će to biti moguće? Zašto nemamo nijedno šetalište? Kada ćemo dobiti park za igru? Mladi ovdje izlaze na partizansko groblje i druže se, pa nam recite kada ćemo imati bilo kakvo odgovarajuće mjesto za izlaske? Kada će policija povećati kontrolu nad školskim dvorištem u kojem se skupljaju razni okvisnici? Kada i kako se može poboljšati komunikacija između učenika i nastavnika te kada će prestati podjela ocjena zasnovana na rodbinskim vezama?, samo su neka od pitanja sa kojima su se suočili prisutni predstavnici opštine, policije te političkih stranaka.

Djeca i mladi opštine Gacko najveći dio diskusije posvetili su problematici nedostatka adekvatnog prostora za kvalitetno provođenje slobodnog vremena istvremeno ističući problematiku nepostojanja želje i volje nastavnika za bilo kakve izvan nastavne aktivnosti.

Djeca su policiji posebno naglasila i problematiku koja prati postojeća mjesta za provođenje slobodnog vremena, a to su ovisnici koji svakodnevno provode vrijeme u dječjim parkovima i devastiraju iste.

„Ja vas pozivam da o svim problemima koje imate izvjestite vaše nastavnike ili roditelji i što prije javite u policijsku stanicu ukoliko primjetite da se ovisnici okupljaju u školskom dvorištu i/ili devastiraju park“, kazao je između ostalog komandir policije Saša Glušac.

„Drago mi je što sam danas imao priliku čuti ovakva pitanja. Pozivam vas da se sa svojim nastavnicima, direktorom škole ili roditeljima pismenim putem  obratite sa svojim inicijativama kao i probelemima koje imate. Moja i vrata opštine uvijek su vam otvorena u vezi svega što može unaprijediti život u opštini Gacko“, zaključio je javnu raspravu sekretar opštine Gacko.

Javnu raspravu su organizirali UNICEF BIH i Udruženje INFOHOUSE, a u narednom periodu ovakve javne rasprave bit će održane i u: Brčkom, Mrkonjić Gradu, Posušju, Prnjavoru, Čelincu i Derventi.

Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a.

Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica