KATEGORIJA: Mediji , Novosti | 17.05.2017

DJECA I MLADI ZA MEDIJE U INTERESU DJETETA: “Ponuditi nam više sadržaja koji nas zanimaju, kako ne bismo morali pratiti teške teme”

Šta su djeci mediji, kako mediji vide djecu, a kako djeca vide medije, i šta bi bilo na prvom mjestu kad bi djeca pisala smjernice za zaštitu najboljeg interesa djeteta u medijima, neke su od tema o kojima su učenice i učenici osnovnih škola “Grbavica I”, “Aleksa Šantić”, “Isak Samokovlija” i “Kovačići” te Prve gimnazije iz Sarajeva u Zgradi Ujedninjenih nacija razgovarali sa novinarkom i urednicom Dječijeg programa Bh Radija 1 Snježanom Galić i novinarom i urednikom eFM Radija Zoranom Ćatićem. UNICEF BiH je protekle godine u saradnji sa 20 autorica i autora radio na pripremi publikacije “Mediji u najboljem interesu djeteta”, a na današnjoj radionici učenice i učenici imali su priliku da iznesu i svoje stavove.

“Imali smo priliku čuti koje teme i sadržaje djecu zanimaju te o čemu i na koji način žele da se informišu. Zadatak medija je da ponude što više programa za djecu i za mlade,da im ponude sadržaj koji im je koristan, koji ih zanima i koji je primjeren njihovom uzrastu”, kaže Snježana Galić.

“Radionica je beskrajno važna jer smo imali priliku od onih koji su nam najinteresantniji čujemo na koji način i o čemu razmišljaju, i šta je to što oni žele”, kaže Zoran Ćatić.

Učenice i učenici su kroz otvorenu diskusiju iznijeli svoja vrlo zrela mišljenja i stavove o tome kako oni vide medije i šta misle da treba promijeniti, ovo su neki od njih:

“Skandali, ratovi i svjetski problemi nešto su što nas ne bi trebalo zanimati.”

“Mladima treba ponuditi više sadržaja koji ih zanimaju jer su u nedostatku takvih sadržaja prinuđeni da prate teške teme”

“Mediji se ne trebaju koristiti da šire negativnost”

“Zašto bismo ignorisali negativan sadržaj? Tosu stvari koje nas okružuju i o njima treba izvještavati, samo mislim da treba bolji balans i na te loše vijesti treba da ide isto toliko dobrih.”

“Bio je i rat u BiH, pa je bilo bitno da se zna šta se dešava kako bi se nešto promijenilo. Zato trebamo i mi znati šta se dešava u Siriji.”

“Ljude privlače negativnosti, a mediji to iskorištavaju.”

“Previše je sve fokusirano samo na ono šta se dešava, a ne na ono šta mi možemo učiniti da to promijenimo na bolje.”

“Kad otvorite neki portal, u vrhu i na najistaknutijem mjestu će biti da je neko nekoga ubio ili pregazio, a teme iz kulture i edukacije biće na dnu portala.”

“Internet je ogroman, i šta god da ukucate naći ćete nešto, i uvijek možete naći ono šta vas zanima. Niko vas ne može prisiliti da pratite nešto što vas ne zanima.”

“Nama je sve dostupno na jedan klik, lako nas mogu privući stvari koje ne bismo trebali gledati, i nas neko treba naučiti šta da gledamo.”

Osim o medijima mladi su imali priliku iznijeti mišljenja i o svimdrugim temama i problemima s kojima se susreću u svojoj sredini i školi, razgovarati o međuvršnjačkom nasilju, društvenim mrežama, online bullyingu, komunikaciji s vršnjacima i nastavnicima, kao i drugim bitnim temama.