KATEGORIJA: Novosti | 29.10.2014

DJECA I PREVENCIJA RIZIKA: „Mačka je hodala tavanom i dirala žice pa se tavan zapalio!”

U poplavljenim područjima BiH uz podršku UNICEF-a održava se serija radionica za djecu na temu prevencije i smanjenja rizika tokom elementarnih nepogoda (Disaster Risk Reduction-DRR). Jedna od radionica kojoj smo prisustvovali održana je u ‘Kutku za djecu’ u mjestu Nemila kod Zenice.

„Na radionicama djeca kroz igru i razne prilagođene zadatke i vježbe uče kako da prepoznaju nepogode, reagiraju i preveniraju rizik. Kako se radi o područjima pogođenim poplavama, veliki broj djece se već susreo sa nepogodama i na radionicama nerijetko podijele svoja iskustva, tako da i ja od njih mogu učiti. Na jednoj od radionica, na primjer, dijete od pet godina je nacrtalo neophodan pribor za slučaj poplave – flaširanu vodu, prvu pomoć, čizme…“, priča nam Biljana Begović iz organizacije ‘World Vision’ koja realizira 32 planirane radionice u Nemiloj, Maglaju, Doboju, Srebreniku…

Na radionici kojOj prisustvujemo prisutno je 30-ak djece različitih uzrasta. Biljana kaže da su radionice predviđene za djecu od sedam do 12 godina, ali kako su ‘Kutci’ koje su širom BiH otvorili ‘World Vision’ i ‘Save The Children’ a njihovo djelovanje podržava UNICEF BiH kroz programe EU, postali mjesta sa velikim brojem aktivnosti na koja roditelji rado dovode djecu, nerijetko su tu i djeca manjih uzrasta.

„Djeca su tu, ne želimo da se bilo ko osjeća isključenim, tako da se i mlađi uključuju, crtaju, igraju se“, pojašnjava nam Biljana. Na početku djecu pita koliko znaju o nesrećama koje su pored poplava i požari, zemljotres, ekstremne vrućine ili ekstremne hladnoće.

„Do požara dođe kad ne pazimo, ako ostavimo uključen šporet ili peglu!“, govori jedna djevojčica, njen drugar dodaje kako je na njegovom krovu bio izbio požar:

„Mačka je hodala tavanom i dirala žice pa se tavan zapalio! Vatru su ugasili babo i njegov jaran!“, prenio je svoje iskustvo dječak, pa su zajedno razgovarali o tome kako se ponašati u slučaju požara, koga pozvati i kako se zaštititi. Govorilo se i o poplavama:

“Kod mene kuća bila poplavila do krova!”, kaže jedan od aktivnijih dječaka na radionici.

Veliki broj djece znaju brojeve telefona vatrogasaca, hitne pomoći i policije. Nakon toga se dijele u više grupa, stariji igraju igru ‘Zemlja rizika’ a mlađi crtaju.

 

Iako je od poplava prošlo dosta vremena, njihove posljedice se još osjećaju, mnoga klizišta su i dalje aktivna, a posljedice najviše osjećaju djeca.

„Od mnogih roditelja čujem da čim počne kiša djeca se uplaše, pitaju hoće li opet biti poplava, a bilo je slučajeva da se neka djeca toliko uplaše da počnu povraćati. Djeci ovdje je potrebna podrška, ali i s obzirom da ive u rizičnom području ovakve radionice su više nego korisne, posebno što često djeca naučeno prenose roditeljima“, kaže Zahida Čolaković, facilitatorica u ‘Kutku za djecu’ Nemila iz partnerskog Udruženja ‘Žene Nemile’.

Radionicom i ukupnim aktivnostima ‘Kutka’ zadovoljne su i majke koje smo zatekli. Alija Halilović koja je dovela sina Muhameda kaže kako radionicu smatra korisnom, ali dodaje kako bi voljela da se djeci manje spominju poplave kako ih se ne bi dodatno traumatiziralo.

„Naravno da je to nezaobilazna tema i nešto o čemu ih trebamo učiti, ali uz pažljiv pristup“, kaže Alija, podijelivši s nama Muhamedovu i svoju priču vezanu za poplave koja je umalo završila tragično:

„Kada je Bosna krenula rasti, znali smo da će Nemila poplaviti jer smo odmah uz Bosnu. Imamo rodbinu u Bistričaku koji je u planini, i misleći da će gore biti sigurnije krenuli smo tamo, ali je gore potočić koji ljeti presuši toliko nabujao da je nosio sve pred sobom, aktiviralo se i klizište, i mene je u jednom momentu ponijela bujica da me samo sreća spasila pa sam se uspjela zakačiti na neko drvo odakle su me izvukli…“.

Uz konstataciju kako smatra da od lokalnih vlasti nije dobila adekvatnu podršku, Selma Ibrahimpašić koja je u ‘Kutak’ dovela sina Amara kaže da sam ‘Kutak’ kao i aktivnosti kakve je i ova radionica smatra vrlo korisnim.

„Prošli smo kroz najgore, djeca sve to osjete, Amaru je trebalo dosta vremena da se otvori, i u ovom ‘Kutku’ se nekako više otvorio, počeo da bolje komunicira, sve s vršnjacima“, kaže Selma dodajući kako se nada da če ‘Kutak’ nastaviti s radom.