KATEGORIJA: Novosti | 26.02.2015

DJECA MILIĆA DOBILA DNEVNI CENTAR: Djevojčica Ismaila ustala je u 6 da stigne prva

U Milićima je uz podršku lokalnih vlasti, a kao dio “Projekta razvoja i saradnje u regiji Birač-Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije”, otvoren Dnevni centar za djecu s poteškoćama. Centar je otvoren u sklopu Centra za socijalni rad, uz prostorije za radionice, igru i druženje adaptirani su i kuhinja te prilagođeni toalet.

Program finansira Vlada Kraljevine Holandije a implementiraju agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNDP i UNHCR. Za cilj ima jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije u regiji Birač i obuhvata pet opština regije Birač: Zvornik, Milići, Vlasenica, Srebrenica i Bratunac.

“U UNICEF-u smo ponosni na sve što je ovdje postignuto zajedničkim radom, zalaganjem i podrškom kako bi se ideja dnevnog centra materijalizirala, i nadamo se da će vaš primjer slijediti i druge opštine i djeci ponuditi slične dnevne centre. UNICEF u BiH, ali i globalno poklanja veliku pažnju djeci s poteškoćama koje su često marginalizirana, ranjiva i ostavljena sama, i zato su ovakvi napori na lokalnom nivou bitni”, kazala je Ana Riatti, zamjenica predstavnika UNICEF-a u BiH.

Prisutnima su se obratili i direktor Centra za socijalni rad Milići Vladan Trivković, načelnik Opštine Milići Živojin Jurošević i poslanik u Skupštini RS Radovan Višković koji je, kako je istakao Trivković, glasao za Zakon o socijalnoj zaštiti kojim je sistemski omogućeno otvaranje Dnevnog centra.

Kako nam je kazao psiholog Božidar Vasić, na podrućju Opštine Milići trenutno je 33 djece-potencijalnih korisnika Dnevnog centra, prvi dan ih je došlo nekolliko i njihov broj će se postepeno proširivati, a za svako dijete će u skladu s njegovim potrebama biti kreirani individualni programi rada, uz zajedničke radionice, organiziraće se grupe podrške, kao i radionice za roditelje.

Prva je u Dnevni centar došla 12-godišnja Ismaila koju je doveo njen tata Mujo iz sela Pomol, a tu je već bila i Milena sa mamom Vidom.

“Nije išla u školu, u selu nema djece, i jedva je čekala da dođe. Jutros je u 6 ustala!”, priča nam Ismailin tata Mujo.

U školu nije imala priliku ići ni Milena koja sada ima 27 godina, i sretna je što je dobila prostor gdje može doći da se druži, uči, crta i piše.

“Voli crtati i pisati, to joj je najdraže. Kada je imala četiri godine razboljela se, poslije je išla na operaciju i doktori su rekli da će napredovati, ali polako. I dobro je, svakodnevno vidimo napredak”, kazala nam je Milenina mama Vida.

U Dnevni centar iz škole je došao Dalibor koji ide u osmi razred. Kaže da je došao u Dnevni centar da se druži, stekne nove prijatelje i uči.

“Zajedno ćemo raditi na zadaćama i dodatnom učenju i pripremanju za školu”, kaže psiholog Božidar dok nam Dalibor priča o školi.

“Volim fiziku, ali još ne znam čime bih se bavio poslije škole”, kaže nam Dalibor, dok u Centar dolaze braća Rajko i Aleksandar. Obojica idu u školu, Rajko je deveti a Aleksandar treći razred osnovne škole, bave se košarkom i drugim sportovima, ali uglas kažu da najviše vole košarku i da navijaju za ‘Partizan’.

“Treniram u Milićima, a volio bih ići u srednju školu u Banja Luku i tamo nastaviti sa treniranjem košarke”, kaže nam Rajko a mama Vida kaže kako je Dnevni centar potreban djeci, ali i roditeljima Milića.

(Više fotografija možete naći na FB profilu UNICEF BiH)