KATEGORIJA: Novosti , Sva prava za svako dijete | 01.09.2011

Djeca mogu biti odlikaši i s polovnim knjigama

Prosta matematička računica, ali i tablete raznih sindikalnih i potrošačkih udruženja u našoj zemlji pokazuje da roditelji koji ove godine spremaju osnovca ili srednjoškolca za polazak u školu trebaju izdvojiti jednu prosjećnu plaću.

Pravljenje kombinacija

U knjižari „Sarajevo Publishing“ zatekli smo Vesnu Čučić, koja je kupovala knjige i školski pribor. Kako nam je rekla, za potrebe dvoje osnovaca, drugog i trećeg razreda, morat će izdvojiti više od 300 maraka.

Došli smo kupiti pribor i sveske, ali nećemo sve odmah. Imamo nešto od prošle godine, pa ćemo kombinovati. Cijene su visoke – kaže Čučić.

Cijene u sarajevskim knjižarama (KM)

  • ruksaci 30 do 80
  • pernice 7 do 16
  • sveske 0,40 do 5
  • udžbenici od 10
  • radne sveske 8
  • radne bilježnice 7,50
  • flomasteri 3,50 do 10
  • suhe bojice do 5
  • vodene bojice 2 do 4
  • tempere 5

Sveske i školski pribor u prosjeku do 20 posto jeftiniji u tržnim centrima!

U to se uračunavaju kompleti udžbenika, sveske, školski pribor, kao i nova garderoba, kako bi njihovo dijete bilo potpuno spremno za početak nove školske godine. Mnogi, međutim, nisu u mogućnosti izdvojiti toliki novac, posebno u porodicama s više djece ili tamo gdje samo jedan roditelj radi.

Sniženje garderobe

Iz potrošačkih udruženja u RS i Udruženja roditelja sa četvero i više djece predlažu roditeljima da posebno pažnju obrate na sezonska sniženja garderobe.

Za razliku od knjižara, sveske i školski pribor u prosjeku su do 20 posto jeftiniji u velikim tržnim centrima. Također, kraj je ljeta te mnoge prodavnice nude sniženja dječije garderobe i do 70 posto, a neke su uvele popuste za kupovinu obuće za školarce – objasnili su u Pokretu potrošača RS .
U banjalučkom Udruženju roditelja sa četvoro i više djece objašnjavaju da se uličnim štandovima mogu pronaći polovni udžbenici po cijenama nižim za 50 posto.

Roditelji se mogu raspitati i u školskim bibliotekama te u mjestima gdje žive kako i gdje da prodaju polovne udžbenike svoje djece ili ih kupe – ističu u ovom udruženju.
Slično poručuju i iz Vijeća roditelja osnovnih škola Kantona Sarajevo. Predsjednica tog udruženja dr. Amela Penava kaže da roditelji ishitrenom kupovinom vrlo često griješe, jer će, naprimjer, učenici prvih i osmih razreda dobiti besplatne udžbenike.

Sačuvati budžet

Neki roditelji žele da im dijete svake godine ima nove knjige, ali na tome se moće uštedjeti, kao i izbjegavanjem kupovine sveski s debelim koricama, koje osim toga opterećuju ruksake i utiču na deformitet kičme. Ja svojoj djeci nikad nisam kupovala nove knjige, a ipak su superodlikaši – kaže Penava.
Dodaje da roditelji, zajedno sa menadžmentom škola, trebaju razmotriti načine na koje se može sačuvati kućni budžet.

U Osnovnoj školi „Skender Kulenović“ imali smo praksu da stare knjige dajemo u školsku biblioteku, kako bi ih sljedeće generacije mogle koristit. Također, iz upotrebe smo izbacili i radne listove i sveske za lektiru, pa su djeca pisala u obične sveske. Sve su to načini uštede – objašnjava Penaca.

U nekoliko sarajevskih knjižara koje smo jučer obišli nije bilo većih gužvi. Kako saznajemo od Suada Burnazovića, prodavača u „Svjetlokomercu“, cijene udžbenika i pribora iste su kao i lani. I u „Sarajevo Publishingu“ potvrđuju da cijene nisu mijenjane od prošle godine, ali kažu da roditelji manje kupuju.

Prije su, naprimjer, kupovali sveske za cijelu godinu, a sada kupuju samo ono što im je potrebno za nekoliko mjeseci – kaže Galib Pamuk, prodavač.

Dnevni avaz
01.09.2011.
Autori: B.S., B.T., E.B.

Ostavite komentar