KATEGORIJA: Ostalo | 02.04.2012

Djeca Novog Travnika: Učinimo školsko igralište sigurnim mjestom za igru!

Nepostojanje rasvjete u školskom dvorištu problem je koji najviše tišti učenice i učenike Osnovne škole „Novi Travnik“ koji se nadaju da će riješiti kroz projekat „Podrška dječijim inicijativama – izgradnja mira i tolerancije“ pod motom “Sa zida dječijih želja na djela”. Djevojčice i dječaci iz PAR (participaciono akciono istraživanje) grupe sačinili su projekat vrijedan 6.516 KM za koji su već uspjeli dobiti podršku Općine Novi travnik od 1550 KM. Nadaju se da će njihov projekat biti jedan od 10 koje će komisija sastavljena od predstavnika UNICEF-a, mTela i Genesisa izabrati među 16 prijavljenih projekata.

„Naša PAR grupa ovaj problem je identificirala kao prioritetan za rješavanje. Rezultati našeg istraživanja pokazali su da neosvjetljenost pogoduje oprastu međuvršnjačkog nasilja, dvorište postaje okupljalište osoba i grupa sa rizičnim ponašanjem, a mlađi učenici mogu se ozlijediti prilikom izlaska iz škole jer stepenice nisu osvijetljene. Učinimo školsko dvorište sigurnim mjestom za druženje, igru i odmor svih učenika!“, iznijeli su u prezentaciji učenici razloge zbog kojih je upravo ovaj problem kandidova. Kako su nam kazali Marin, Luka, Marija, Filip, Nives, Tamara , Erika, Mateja i Valentina koji su prezentirali rad svoje PAR grupe, oduševljeni su što su dobili priliku da sami kažu šta žele promijeniti u svojoj sredini, i da to kažu onima koji im „mogu pomoći da sigurnije kroče u budućnost“.

„Djeca su odradila odličan posao! Nisam se želio miješati u njihove ideje niti utjecati na njihov rad, jednostavno sam pustio da iskoriste svoje znanje i energiju“, kazao je Goran Puletić, nastavnik koji je vodio PAR grupu.

Prezentaciji je prisustvovao i načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo koji se zahvalio UNICEF-u i mTelu te pohvalio angažman djece.

„Iskreno, slušajući vašu prezentaciju sam se zacrvenio jer ovo što vi danas tražite smo vam mi kao lokalna zajednica odavno trebali obezbijediti, ali nažalost, toliko je problema koje odrasli proizvode da djeca jednostavno ne mogu doći na red, a vi ste nas kroz ovo podsjetili da ste tu i da trebate našu podršku. Nadam se da ćete kada sutra neko od vas bude na mjestu načelnika, ministra, premijera ili predsjednika države, biti bolji prema djeci nego smo mi danas“, kazao je načelnik Lendo.

Trenutno se u 10 opština u BiH održavaju prezentacije akcionih planova u sklopu projekta „Podrška dječijim inicijativama – izgradnja mira i tolerancije“ pod motom “Sa zida dječijih želja na djela”. UNICEF-ov projekat koji podržava kompanija mTel na terenu realizira Udruženje “Genesis Project” iz Banja Luke a u centru svega su djeca koja su kroz participativno akciono istraživanje (PAR) detektirala goruće probleme.

Prisutnima se obratila i Nineta Popović iz UNICEF-a koja je iskazala zadovoljstvo višenim, te djecu pozvala da ne stanu na ovom projektu i nastave raditi na kreiranju sigurnog okruženja za sebe i ostalu djecu.

„Nadam se da nećete stati na ovome. Dobili ste priliku da se vaš glas čuje, znate koja su vaša prava, a predstavnici vlasti imaju obaveze. Nemojte stati, neka ovo bude početak – vi imate prava, oni obaveze“, kazala je Popović.