KATEGORIJA: Ostalo | 06.06.2012

Djeca Prnjavora za društvene promjene: Razlike su bogatstvo, a ne problem

Nakon Čelinca, dječaci i djevojčice iz OŠ“ Nikola Tesla“ u Prnjavoru su u srijedu učestvovali u radionici za djecu koje u okviru SPIS projekta realizuju UNICEF BIH i Udruženje INFOHOUSE. Na jednostavan i djeci pristupačan način kroz vježbe i edukativne igre djeca su lako mogla sama zaključiti kako su razlike bogatstvo a ne problem.

„Radionica je super jer u njoj možemo naučiti mnogo toga i kako da upoznamo mnogo novih prijatelja“ kaže Dragana Gavrić učenica OŠ „Nikola Tesla“ koja je danas bila jedna od učesnica radionice.

U sklopu zajedničkog projekta UNICEF-a i EU “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” (SPIS) u 11 općina u BiH od 16. maja do 8. juna održavaju se jednodnevne radionice na temu „Interkulturalni dijalog – dječaci i djevojčice komuniciraju za društvene promjene“.Tokom radionica učenici su kroz igru vježbali načine komunikacije koji će im u budućnosti pomoći da otvore svoje srce i dušu prema osobama iz različitih kulturoloških zajednica.

Djeca su kroz niz različitih vježbi razvijala vještinu razumijevanja i poštivanja različitosti, načine na koje mogu prepoznavati stereotipe i predrasude, te shvatila značaj i važnost poštivanja komšija drugih nacija i religija.

Učenici, učesnici današnje radionice biće i suorganizatori septembarskih javnih debata gdje će zajedno sa medijima i ključnim akterima lokalne zajednice pokrenuti pitanja od važnosti za socijalno isključenu djecu i interkulturalni dijalog uopće. Ova radionica dio je SPIS programa koji već godinama, uz podršku partnera iz vlade, lokalne zajednice i civilnog društva, sistemski unapređuje socijalnu zaštitu i inkluziju djece u bh. općinama.

Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a. Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.

U fazi III SPIS programa (2011.-2012.) ciljne općine su: Čelinac, Derventa, Gacko, Gornji Vakuf/Uskoplje, Kupres, Mrkonjić Grad, Posušje, Prnjavor, Tešanj, Velika Kladuša i Brčko distrikt. Program Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece je višegodišnji, multidisciplinarni program podrške pretpristupnom procesu BiH u oblastima sveukupne društvene zaštite, socijalne inkluzije i prava djeteta. Ciljne grupe programa su donosioci politika i stručni radnici koji provode reformu sistema socijalne zaštite, kao i ranjive kategorije djece i porodica