KATEGORIJA: Ostalo | 24.05.2014

DJECA S TRIBINA VRŠNJACIMA S POPLAVLJENIH PODRUČJA: „Dragi prijatelji, žao mi je što danas niste s nama…”

Djevojčice i dječaci iz svih krajeva BiH koje katastrofa izazvana poplavama nije spriječila da dođu u Sarajevo podizanjem transparenta “Zmajevi i Zmajići za cijeli region, zajedno smo jači” na stadionu Otoka počeli su utakmicu simboličnog naziva ‘Svi na jednom mjestu’. Nogometni reprezentativci BiH izrazili su želju da im utakmica sa 100 dječaka i djevojčica sa i bez poteškoća u razvoju bude zvanični ispraćaj na Svjetsko prvenstvo u Brazil, a djeca su im želju sa zadovoljstvom ispunila i pobijedili s 2:0!

Na utakmici su bila i djeca iz Maglaja, Nemile, Doboja, ali i drugih gradova koji su stradali u katastrofi koja je zadesila BiH, a na terenu su se na utakmici sa ‘Zmajevima’ naša djeca iz zavoda, osnovnih i sportskih škola širom BiH, uz podršku UNICEF-a, Sportskih igara mladih, Nogometnog saveza BiH, Specijalne olimpijade, Općine Novi Grad i sponzora.

Dok su ‘Zmajevi’ i ‘Zmajići’ na terenu ‘odmjeravali snage’, djeca na tribinama pisala su poruke koje su uputili vršnjacima u gradovima pogođenim poplavom a koji nisu mogli doći na utakmicu.

„Dragi prijatelji, žao mi je što danas niste s nama. Mi ćemo dati podršku ‘Zmajevima’, a oni će vama pomoći da napravite svoje kuće“, piše na jednoj od poruka podrške djece s tribina upućenih djeci u pogođenim područjima.

Na odlasku, srećemo grupu djevojčica i dječaka koji zadovoljni odlaze sa utakmice, kako rezultatom tako i tenisicama koje su dobili od Edina Džeke. Pitamo ih ko je pobijedio, odgovaraju uglas:

„Miiiiiiiiiiiiiiiiii!“, i ponosno nam pokazuju dar od nogometaša čije se ime nalazi na mnogim dresovima koja su djeca danas nosila, uz imena ostalih reprezentativaca.

“Djeca su naši najiskreniji navijači i zajednička želja svih reprezentativaca bila je da zajedno sa njima proslavimo odlazak na SP. Utakmicom želimo skrenuti pažnju na probleme s kojima se susreću djeca sa poteškoćama u razvoju, a cilj nam je dječiji, iskreni smješak, koji ćemo ponijeti u srcima, kao poticaj za dobar rezultat u Brazilu“, kazao je Emir Spahić, kapiten bh. selekcije, koji je uz Edina Džeku jedan od idejnih tvoraca utakmice

Najmlađi su, pokazujući da sva djeca imaju jednake mogućnosti i prava, na najbolji mogući način prenijeti pozitivnu energiju našim reprezentativcima.