KATEGORIJA: Ostalo | 19.12.2011

Djeca škola u Busovači zajedničkom predstavom pozdravila zimu

Stvoriti sigurno okruženje za djecu glavna je misija Unicefa i u našoj zemlji. Svjesni da neke političke odluke ne mogu promijeniti čelnici Unicefa u BiH odlučili su djecu i roditelje potaknuti na druženje. Rezultiralo je to zajedničkom prezentacijom znanja i vještina.

Sudionici predstave „U susret zimi“ bila su djeca iz O.Š. „Busovača“ koja radi po hrvatskom planu i programu i O.Š. „Kaćuni“ koja radi po bosanskom nastavnom planu i programu, a svečanosti je prisustvovala i zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH, Anne-Claire Dufay.

„U UNICEFU smo posebno zabrinuti za BiH zbog toga što djeca žive u odvojenim sistemima, a ovo je danas pokazalo da djeca mogu da žive i rade zajedno“, izjavila je , Anne-Claire Dufay zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH. UNICEF je osigurao sredstava za nabavku opreme, rekvizita, muzičkih instrumenata i pokrivanje ostalih troškova koji su se pojavili u realizaciji ovih aktivnosti.

Zajedničke aktivnosti u ovim školama dio su završne faze projekta “Sigurno okruženje za djecu u podijeljenim školama Srednjebosanskog kantona / županije Središnja Bosna” koji uz podršku UNICEF-a na terenu realizira Udruženje „Genesis Project“. Projekt se provodi u 12 škola u općinama Fojnica, Vitez, Jajce, Kiseljak i Busovača i u njemu je kroz treninge za nastavnike i roditelje, edukativne radionice, interaktivne lutkarske predstave i druge aktivnosti unaprijeđena multietnička suradnja, otvorena komunikacija između podijeljenih etničkih grupa te su realizirane brojne zajedničke aktivnosti.

Djeca su kroz razne društvene aktivnosti kao što su pjevanje, ples sa kišobranima, i drugo predstavili zajedničke rezultate trogodišnjeg rada djece, roditelja i nastavnika ove dvije škole. Projekt je doprinio međusobnoj komunikaciji djece iz dvije škole pod jednim krovom.