KATEGORIJA: Ostalo | 14.09.2012

Djeca Tešnja kandidatima: „Želimo da načelnik služi građanima, a ne da građani služe njemu!“

Kandidati za načelnika Općine Tešanj i predstavnici stranaka koje imaju kandidata na predstojećim općinskim izborima u BiH u petak su se našli pred učenicama i učenicima tešanjskih osnovnih škola koji su im postavili brojna pitanja čime je otvorena serija javnih tribina „Opštine-Prijatelji djece“ koja se u narednom periodu nastavlja u 10 općina/opština u kojima se provodi zajednički program UNICEF-a i Europske unije „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH“ (SPIS). Kandidati za načelnika Tešnja Suad Huskić (SDA), Seid Brka (BPS) i Edina Hasaničević, SBBBiH predstavljala je Fikreta Prnjavorac te u ime općinskog načelnika Sabrija Kavazović odgovarali su na brojna pitanja djevojčica i dječaka tešanjskih osnovnih škola koja su se odnosila na potrebe djece koja su osim pitanja iznijela svoje ideje i prijedloge kako da Tešanj bude opština/općina prijatelj djece. Diskusijom su moderirali učenik Mirza Saračević i tešanjski novinar Muhamed Čabrić.

„Kada ćemo dobiti kuglanu?“, „Zbog čega nemamo biciklističku i skate-board stazu?“, „Zašto nemamo rasvjetu u školskom dvorištu?“, „Zbog čega imamo redukcije vode?“, „Zašto nam termini u sportskom centru nisu besplatni?“… neka su od pitanja koja su djeca uputila kandidatima za načelnika kojima su jasno dali do znanja šta od njih očekuju ako osvoje mandat.

“Želim da imamo načelnika koji će biti sluga građana, a ne da građani služe njemu!“, poručila je Zerina, učenica osmog razreda, a djeca su se interesirala i oko toga zbog čega policija više ne učini po pitanju njihove sigurnosti. Bilo je i govora o Izviđačkom domu kojem, kazala su djeca, nedostaje igralište, atletska staza, klupe i lijepo uređen prostor na kojem će se mnoći družiti i igrati u prirodi.

Predstavnici stranaka koje učestvuju na izborima na koncu su obečali kako će sve što su od njih čuli uzeti u obzir, te da će se potruditi da ako budu izabrani učine sve što mogu da djeca imaju više prostora za igru, slobodno vrijeme, sport i druge sadržaje. Složili su se akko su samim učešćem u javnoj tribini djeca imala priliku iskoristiti svoje pravo na govor, i vidjeti kako mogu ravnopravno učestvovati u kreiranju vlastitog okruženja i poslati zahtjeve onima koje njihovi roditelji izaberu.

Javne rasprave na terenu realizira partner projekta „Infohouse“, a do 5. oktobra pred djecom će se naći kandidati za načelnika općina Čelinac, Derventa, Gacko, Gornji Vakuf/Uskoplje, Kupres, Mrkonjić Grad, Posušje, Prnjavor, Velika Kladuša te Brčko distrikta. Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a.

Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.