KATEGORIJA: Novosti | 13.09.2018

DJECA U MEDIJSKOM OKRUŽENJU: UNICEF BiH i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) potpisali Memorandum o zaštiti i promociji prava djeteta u BiH

Potpisivanjem “Memoranduma o razumijevanju na zaštiti i promociji prava djeteta u BiH”između UNICEF-a BiH i Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) u Sarajevu je počela dvodnevna Regionalna konferencija: Djeca u medijskom okruženju. Memorandum su potpisali predstavnica UNICEF-a za BIH Geeta Narayan i direktor Regulatorne agencije za komunikacije Predrag Kovač.

“U Bosni i Hercegovini danas smo usred predizborne trke gdje u kampanji učestvuju 62 političke partije, medijski prostor postaje zakrčen, optužujući pa čak i zlonamjeran. Teško je čak i za odrasle glasače u svemu tome naći smisao, a posebno adolescentima i mladim ljudima koje treba toga poštedjeti”, kazala je Geeta Narayan izražavajući zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma s RAK-om koji će poboljšati saradnju u bh. medijskom prostoru.

“U isto vrijeme imamo medijski sadržaj koji je kreiran za djecu i mlade i s njima, koji im se obraća i uključuje ih. Izazov nije kako zaustaviti uticaj medija – jer bi to bila unaprijed izgubljena stvar, već radije intervenirati u oba smjera :Prvo sa medijskim profesionalcima i kreatorima medijskog sadržaja kako bi se podigla svijest kako o pravima djeteta izvještavati na odgovoran i etički način, i drugo, raditi sa djecom i mladima i pomoći im da sami nauče kako da budu kritički ‘konzumenti medija’ i također kreatori medijskog sadržaja”, dodala je Geeta Narayan.

Direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Predrag Kovač istaknuo je kako je kreiranje medijskih sadržaja u najboljem interesu svakog djeteta važna i delikatna tema.

“Želim da ukažem na trend koji se pojavljuje za vrijeme predizborne kampanje – djeca se zloupotrebljavaju u političke svrhe, i na tu pojavu treba najoštrije reagovati. Mediji neosporno imaju sve veći značaj u životu djece, ali odgovornost za zaštitu djece u medijima dijele roditelji, mediji i regulatori”, kazao je Predrag Kovač potcrtavajući kako zaštita djece predstavlja jedan od najznačajnijih zadataka medijske regulacije.

“Dužnost regulatora je da osigura prisustvo obrazovnih, instruktivnih i zabavnih sadržaja, za djecu u programima stanica što je propisano odgovarajućim pravilima. Agencija će u narednom period posebnu pažnju posvetiti ovom pitanju, kao i pitanju zastupljenosti programa za osobe sa invaliditetom, a posebno za djecu koja su evidentno na marginama bh. društva”, dodao je direktor RAK-a Predrag Kovač.

Medijski profesionalci, stručnjaci i praktičari, predstavnici UNICEF-ovih komunikacijskih timova iz BiH, Crne Gore, Hrvatske  i Srbije će tokom dva dana dati svoj doprinos kroz razmjenu znanja i iskustava o stvaranju medijskih sadržaja „u najboljem interesu djeteta“.

Ciljevi Konferencije su jačanje regionalne platforme za medijske profesionalce, stručnjake,  praktičare i aktiviste, te organizacije i institucije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske  i Srbije angažovane u definiranju i zaštiti najboljeg interesa djeteta u medijima; nadovezati se na prethodne, slične međunarodne inicijative i profesionalne platforme; razmijeniti dobre prakse i iskustva relevantna za zaštitu i promicanje prava djeteta u medijima među učesnicima koji rade na istom ili sličnom jeziku i u zajedničkom medijskom prostoru; diskutirati i definisati zajedničke preporuke i predanost akcijskim tačkama za poboljšanje medijske situacije u zaštiti i promicanju prava djeteta te prikupiti doprinose za novo prošireno izdanje publikacije Mediji u najboljem interesu djeteta: pregled znanja i iskustava za kreatore medijskih sadržaja.