KATEGORIJA: Novosti | 11.10.2014

DJECA ZA ODRASLE: “U svijetu postoji jedno carstvo…”

Učenici sa i bez poteškoća u razvoju iz  Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ iz Istočne Ilidže u saradnji sa Udruženjem INFOHOUSE i UNICEF-om izveli su  predstavu za stara lica i predstavnike lokalne zajednice u JU Dom za starija lica u Istočnoj Ilidži.

U predstavi koja je trajala sat vremena, učenici su publici prezentovali monologe, skečeve, recitacije kao i plesne koreografije. Modarator voditelj predstave bio je učenik osnovne škole kojem poteškoće u razvoju nisu predstavljale problem u uspješmp, vođenju  programa.

Kroz predstavu su se nizali mnogobrojni nastupi, ali najzapaženiji su bili nastupi učenice koja iako zbog fizičkih poteškoća ne može da dijeli sve radositi koje pružaju učenički dani, ipak mnogo toga može da pruži društvu kroz svoju pjesmu i skečeve koje je odigrala sa svojim drugom.

Predstavi su prisustvali i predstavnici lokalne vlasti. Po završetku predstave učenici su se zahvalili prisutnima i uputili poruku koja glasi da “U svijetu postoji samo jedno carstvo u kojem caruje drugarstvo”.

Kampanju Govorimo o mogućnostima, pridružite nam se, provodi UNICEF u partnerstvu sa USAID i EUD u BIH, te lokalnim partnerima od ljeta 2013.g. Kampanje je ujedno i dio projekta Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH (SPIS), koji Evropska unija finansira od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona EUR, sa ciljem da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica. U realizaciji projekta učestvuju sva nadležna ministarstva, te mnogobrojni partneri iz nevladinog sektora i civilnog društva

(Infohouse)