KATEGORIJA: Mediji , Novosti | 15.11.2017

DJECA I MEDIJI: Publikacija „Mediji u najboljem interesu djeteta“ predstavljena na Palama, u Srebrenici i Brčkom

U Srebrenici, na Palama i u Brčkom u protekla dva dana održane su prezentacije publikacije ”Mediji u najboljem interesu djeteta: pregled znanja i iskustava za kreatore medijskih sadržaja”. Prezentirana je i on-line platforma https://medijizasvakodijete.wordpress.com/ na kojoj se uz samu publikaciju mogu naći i brojni drugi sadržaji, ali i postaviti pitanja i otvoriti diskusija.

Publikacija je nastala na inicijativu i uz podršku UNICEF-a u BiH, u izdanju Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica BiH kroz proces konsultacija i zajedničkog rada predstavnika akademske zajednice, institucija vlasti, nevladinih organizacija i aktivista, i praktičara – medijskih profesionalaca, koji je iniciralo i vodilo predstavništvo UNICEF-a u BiH.

“Najbolji interes djeteta je potrebno odrediti u svakom specifičnom slučaju i na osnovu specifičnih okolnosti u kojima se djeca mogu naći. Djeca su u medijima s jedne strane nevidljiva i njihov glas oko tema koje ih se tiču lako se izgubi, dok s druge strane u slučajevima u kojima je medijima potrebna senzacija djeca se nađu preeksponirana”, kazala je Nela Kačmarčik-Maduna iz UNICEF-a BiH, koautorica i jedna od urednica Publikacije dodajući kako se kroz razmjenu znanja i iskustava kroz publikaciju nastojalo ne samo ponuditi rješenja, već i otvoriti nova pitanja i dati priliku drugima da dodatnim pitanjima ili razmišljanjima daju svoj doprinos kako bi sljedeće izdanje proširili i unaprijedili:

“Namijenjena je, kako naslov kaže, kreatorima medijskog sadržaja, što su uz novinare pojavom društvenih medija na neki način postali i svi ostali”.

“Izvještavanje o djeci sadrži određena pravila, norme, zahtjeva visoke etičke i moralne standarde, spojili smo iskustva teorije i prakse, 21 autorice i autora, problematizirali pitanja na koja još nemamo odgovore, i sročili to u jedan zbornik koji trenutno promovišemo širom BiH kako bi odgovori ali i pitanja koja su u njemu pokrenuta došli do što više kreatora ali i konzumenata medijskih sadržaja, kako bi se podstakla i pokrenula šira društvena diskusija i za neko od narednih izdanja dali još precizniji odgovori i proširio obim tema“, kazala je Nermina Mujagić, jedna od urednica i koautorica Publikacije.

Recezentica Zlatiborka Popov Momčinović govoreći o publikaciji istakla je kako je svaki tekst, iako fokusiran na specifičan problem, ujedno i multidimenzionalan:

“Ono što je posebno bitno istaći, je činjenica da tekstovi ne samo da opisuju, odnosno dijagnostifikuju stanje, već daju i smjernice, a nerijetko definišu i druga istraživačka pitanja koja je potrebno dalje istražiti da bi se dobila šira, ali i iznijansiranija slika pojedinih segmenata prava djece u medijskom kao i drugim kontekstima koji su u interakciji sa medijima”, kazala je Zlatiborka Popov Momčinović.

“Publikacija je nešto značajno i novo za cijelu zajednicu, za medije pogotovo. Kao što kaže i moto publikacije – ništa, a pogotovo ne javni interes, ne smije biti ispred interesa djeteta koje treba da bude na prvom mjestu. Publikacija daje mnoge odgovore, ali i postavlja nova pitanja, i osim za kreatore medijskih sadržaja korisna je i za roditelje, predstavnike javnih institucija a ima i potencijal da bude nastavna literatura za sve one koji izučavaju prava djece”, kazala je vanjska recezentica Zorana Petković.

O publikaciji su govorili koautor i koautorice Almir Panjeta, Alema Kazazić i Ana Kotur koja je autorica teksta o izvještavanju o djeci s poteškoćama:

“Bazirali smo se na model izvještavanja o djeci s poteškoćama i osobama s invaliditetom u kontekstu njihovih ljudskih prava, jer djeca s poteškoćama u razvoju nisu samo pitanje njihove porodice i uže sredine, već i čitave zajednice u cjelini. Djeca s poteškoćama u razvoju trebaju biti aktivni učesnici u pričama o njima. Treba omogućiti da se čuje glas djeteta s poteškoćama, šta ono želi, šta može, i šta sanja”, kazala je Ana Kotur.

Publikacija ”Mediji u najboljem interesu djeteta: pregled znanja i iskustava za kreatore medijskih sadržaja” predstavljena je ranije u Sarajevu, nakon čega su uslijedile prezentacije u Bihaću i Banja Luci, a nakon promocija na Palama, u Srebrenici i Brčkom nastavljaju se prezentacije na kojima će se govoriti o Publikaciji, dok će se kroz javne diskusije prikupljati mišljenja i stavovi za unapređenje narednog izdanja.