KATEGORIJA: Novosti | 24.06.2014

DJEČIJE OAZE: Djeca s poplavljenih područja dobijaju svoje kutke za igru, zabavu i učenje

Za djecu čije su porodice pogođene nedavnim poplavama u BiH organizacije World Vision i UNICEF zajednički su danas otvorili tri „Kutka za djecu“: jedan u Begovom Hanu i dva u Doboju (Doboj-Usora i Doboj-Paklenica), dok će četvrti u Maglaju biti otvoren u narednih nekoliko dana. Prostori nude sigurno okruženje za djecu kao podrška u oporavku od traume i šoka i u svakom „kutku“ radiće kvalifikovano osoblje koje za djecu organizira kreativne, obrazovne i sportske aktivnosti, sve do početka školske godine.

„Dolazimo iz Doboja i ovaj kutak je zaista sjajan. Prije nekoliko dana smo se tek vratili u grad u kojem nema puno mjesta gdje se djeca mogu igrati, vrtić je uništen, i mojoj Katarini koja prije septembra sigurno neće moći u vrtić ovo je sjajna prilika da se nastavi igrati i družiti s djecom“, kaže nam Biljana Antonijević koju smo sreli na otvaranju Kutka za djecu u mjestu Usora kod Doboja, dok se Katarina igra i spušta niz ljuljačku u lijepo uređenom dvorištu. Kutak za djecu u Usori smješten je u prostorije Udruženja roditelja ‘Korak2’ koje su također bile djelimično uništene tokom poplava.

„Otvorili smo igraonicu za djecu iz ovog mjesta nekoliko dana prije poplava, i baš kad smo počeli s radom sve je uništeno. Srećom pojavio se ovaj projekat sigurnih kutaka za djecu, pa smo uz pomoć UNICEF-a i World Visiona očistili i obnovili prostorije, i sada su ponovo funkcionalne, i tokom naredna dva mjeseca poslužiće da se djeca čije su kuće poplavljene imaju gdje igrati i skloniti se od svega, imaćemo tu i psihološku pomoć za prevazilaženje trauma koje su neka od njih prošla“, kaže Sanja Lopandić, predsjednica Udruženja ‘Korak2’.

Otvaranjem Kutka zadovoljne su i Mirjana Jevtić koja je došla sa djecom Aleksom i Teodorom, kao i Daliborka Đurić koja je dovela kćerku Andreu.

„Mi smo iz ovog mjesta, i ovo je nešto što djeci ovdje zaista treba, da se sklone od svega, da se odmore i ne razmišljaju o teškim temama, ali i da se sklone od interneta i igraju vani“, kažu Mirjana i Andrea. Tu su i Milka i Duško radić iz obližnje Striježnice koji su doveli kćerku Anastasiju i kažu da če je dovoditi tokom naredna dva mjeseca.

U mjestu Donja Paklenica drugi je Kutak za djecu i smješten je u Osnovnu školu ‘Ozren’ čiji je donji sprat pogodila poplava, a djeca su u učionici na spratu.

„Lijepo nam je, družimo se, puno toga ćemo naučiti i volimo dolaziti ovdje. Puno je ljepše nego kad je bila poplava, voda je bila prljava, nanijela je mnogo smeća i opasnih mina“, kaže nam Marijana, učenica četvrtog razreda. S njom su u grupi još i Marijana, Jovan, Elena i Bojan. Pitamo ih znaju li šta da rade ako vide minu ili nšto što im izgleda opasno, spremno odgovaraju:

“Znamo: Ne diramo ništa i zovemo policiju ili roditelje!”

Kažu da su se svi bili uplašili poplave, Marina kaže da je bila kod djeda i bake, a Jovan da nije napuštao kuću.

„Pa kad nisi ni poplavio!“, dobacuje mu Marina. Rade jedan od zadataka koje su im zadale Nataša Ristić i Nataša Đorđević koje će tokom ljeta raditi s njima.

„Drago nam je da možemo na ovaj način pomoći djeci iz ovog područja koje je poplavljeno. Tek smo počeli raditi s njima, spremni su za saradnju, veseli, i lijepo je raditi s njima“, kažu nam nastavnice, dodajući kako obje dolaze iz Doboja. S djecom će obraditi razne teme, a među njima i higijenu i zaštitu od neeksplodiranih ubojnih sredstava.

S mlađom grupom radi Sanja Lukić, kaže da živi u mjestu Pridjel Donji, ali da je rodom iz Donje Paklenice.

„Iz istog smo kraja, preživjela sam poplave kao i oni, i razumijemo se, kako ja njih tako i oni mene“, kaže Sanja.

Zadovoljstvo viđenim nije krila ni Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a za BiH koja je obišla Kutke u Donjoj Paklenici i Usori gdje je sa Sanjom Lopandić i predstavnicom World Visiona Larom Klepac otvorila Kutak za djecu.

„Sretna sam da je danas otvoren ovaj Kutak za djecu, koji je jedan od mnogih koji će uskoro biti otvoren u poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine. Ideja je da djeca imaju sigurno mjesto na kojem se mogu baviti za njih prilagođenim aktivnostima, dok se roditelji istovremeno mogu posvetiti onim što je sada najvažnije,-obnovom uništenog i povratku u normalan život“, kazala je na otvaranju Florence Bauer.