KATEGORIJA: Novosti , Sva prava za svako dijete | 23.09.2011

Dječiji doplatak u BiH je ili mal ili ne postoji

U BiH djeca različito vrijede, ovisno o tome gdje žive. Negdje ne vrijede ni jednu marku, a negdje taj iznos seže i do 70 odnosno 80 KM. Mala ili velika, lijepa ili sa simpatičnim pjegama, mliječnim zubima ili bez njih, to nisu razlozi. Šta jesu? To je za kviz pitanje sa samo jednim mogućim odgovorom za BiH.

Elma Begović: Mnogo se priča o zabrinutosti nadležnih za natalitet u našoj zemlji. Razne priče ne uspijevaju sakriti istinu. Brojke su neumoljive. U USK, Posavskom, HNK, ZHK i Livanjskom Kantonu djeca uopće ne ostvaruju pravo na dječiji doplatak. Iako postoji, Federalni zakon ne garantira pravo na doplatak djeci iz porodica u teškom socijalnom stanju, porodica sa invalidima ili djece sa problemima u psihofizičkom razvoju. Isplata se regulira kantonalnim zakonima ukoliko oni postoje.

 

Enes Mulać, pomoćnik ministra za rad i socijalna pitanja HNK: HNK nema, nije donio zakon za djecu. Da se na nivou Federacije donese zakon zaštiti s djecom jer se na taj način omogućava svim građanima Federacije BiH dostupnost i ujednačenost bar osnovnih prava.

 

Elma Begović: Nije mnogo bolje ni u kantonima u kojima se daje doplatak. 11,75 KM dobit će dijete rođeno u ZDK.

 

Dijana Dedić, sekretar Ministarstva za rad i socijalnu politiku ZDK: Imamo 21.120  djece koja su obuhvaćena ovim pravom. Isplaćuje se redovno.

 

Elma Begović: Djeca iz socijalno ugrožene porodice u Tuzlanskom kantonu dobiju 20 KM mjesečno, 29 KM u BPK, 30 u SBK. Sarajevski je najdalje dobacio, čak do 33 KM mjesečno. RS će dati doplatak samo onome ko dobije i drugu bebu, 35 KM po dijetetu. Brčko je puno ispred ostatka zemlje sa doplatkom koji je 10% od prosječne mjesečne plate u distriktu.

 

Mesud Peljto, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku KS: Preko budžeta KS obezbjeđuje se putem pozicije ministarstva za rad i socijalnu politiku. Djeca su svugdje, pa i u svijetu svugdje i ona ne smiju biti diskriminirana. Ona se moraju maksimalno zaštititi. Ovdje to nije slučaj.

 

Elma Begović: U ovoj državi je izgleda veoma važno u kojem njenom djelu će se poroditi, a vlastodržci u djelovima umjesto da se natječu u dobru, samo gledaju kako i gdje se može uvećati administracija. Dok oni proizvode radna mjesta za svoje najbliže, porodica Čaušević živi od dječijeg doplatka i to najvećeg koji mogu dobiti u Federaciji, 66 KM za dvoje djece. Evo šta djeci priušte, a mnogi ne mogu ni to.

 

Selma Čaušević, Semizovac: Mojem dijetu pelene, kupim mlijeko, skupim dvije struje platim, eto. Idem od prodavnice do prodavnice da tražim da svom dijetu kupim mlijeko od dvije godine.

 

Midheta Kurspahić: Promjene u ovoj oblasti mogle bi biti moguće već sutra jer u Sarajevu bi trebalo da bude održan sastanak Federalnog ministra za socijalna pitanja sa kantonalnim ministrima iz ovog resora, pa nadamo se da će jedanput djeca dobiti isti doplatak.

 

NTV Hayat
20.09.2011.
Autor: Elma Begović

Ostavite komentar