KATEGORIJA: Ostalo | 28.03.2012

Dječaci i djevojčice iz Stoca: „Kad riješimo problem lošeg toaleta, idemo dalje!”

Djeca iz Prve osnovne škole u Stocu odlučila su da više ne žele ići u prljav i ruševan toalet pa su dobili priliku da svoj i problem ostalih učenika riješe kroz projekat „Podrška dječijim inicijativama – izgradnja mira i tolerancije“. UNICEF-ov projekat pod motom “Sa zida dječijih želja na djela” podržava kompanija mTel a na terenu provodi Udruženje „Genesis-Project“ .

„Ima dosta problema koji nas tište i koje treba riješiti, ali smo odlučili da na kraju predložimo da se riješi problem WC-a, i obnovu školskih vrata kako bi nam škola bila sigurnije mjesto za učenje i igru“, kažu nam Ismet i Mirza, učenici sedmog razreda koji su nas dočekali sa ostalim članicama i članovima PAR grupe (participativno akciono istraživanje) iz Stoca. S grupom je aktivno radila Karmela Ivanković iz Udruženja građana „Orhideja“.

„Djeca su odlično prihvatila ideju, i pristupila rješavanju problema s velikom ozbiljnošću. Kao i sva djeca, imaju mnogo želja, ali shvatili su koji su im problemi gorući, životni, i sastavili su prijedlog kako da ih riješe“, kaže Karmela Ivanković te dodaje kako se nada da će pored podrške UNICEF-a i mTela, projekte podržati i lokalna zajednica.

„Imamo mi i problem stakla na kojem se još vide tragovi rata, tu je wc, treba nam i đačka kuhinja, neadekvatno je osvjetljenje, đaci iz udaljenijih krajeva nemaju prevoz. Za sada smo se odlučili za rješavanje problema toaleta i ulaznih vrata, ali naša PAR grupa ne misli stati, sljedeće što namjeravamo je da nam se obnovi kabinet hemije kojim se nekada ova škola ponosila“, kaže nam članica grupe Selma.

Trenutno se u 10 opština u BiH održavaju prezentacije akcionih planova u sklopu projekta „Podrška dječijim inicijativama – izgradnja mira i tolerancije“ pod motom “Sa zida dječijih želja na djela”. UNICEF-ov projekat koji podržava kompanija mTel na terenu realizira Udruženje “Genesis Project” iz Banja Luke a u centru svega su djeca koja su kroz participativno akciono istraživanje (PAR) detektirala goruće probleme.