KATEGORIJA: Novosti | 01.09.2014

DOBOJ: Tri ‘Kutka za djecu’ kao podrška do završetka obnove škola

Učenicama i učenicima osnovnih škola u Doboju koji su u novu školsku godinu krenuli po skraćenom i prilagođenom nastavnom programu do početka redovne nastave na raspolaganju će biti i tri ‘Kutka za djecu’.

Projekat ‘Kutaka za djecu’ je dio EU Programa za oporavak od poplava koji finansira Evropska unija (EU), a implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM). UNICEF-ovi partneri na terenu su organizacije ‘World Vision’ i ‘Save The Children’.

U Osnovnoj školi ‘Dositej Obradović’ za nastavu je osposobljen prvi sprat, dok se na donjem spratu užurbano radi kako bi do polovine septembra mogla početi nastava u punom kapacitetu. Tokom dvije sedmice, djeca od prvog do petog razreda moći će po prilagođenom programu raditi u kutku koji se sastoji od tri šatora u kojem će učiti, crtati i družiti se. Prvog dana škole padala je kiša, pa su prvačići svoj prvi dan u školi imali u učionici na spratu.

„Djeca će u Kutku moći neometano raditi dok se zgrada škole završava, a u slučaju kiše kao danas idu u neku od slobodnih učionica u kojima će prilagođenu nastavu pohađati stariji razredi. Program je skraćen, napravljen je raspored tako da se svi mogu uklopiti“, pojašnjava nam direktorica Danijela Gavrić.

U školu pristižu i prvačići kojima je ovo prvi dan škole. Na licima djece i roditelja primjećujemo iščekivanje i radost zbog prvog dana škole, ali kod roditelja i zabrinutost jer su ipak drugačije zamišljali prvi dan škole.

„Škola još nije završena, kad sam vidjela najlone na vratima hodnika nije mi bilo baš drago“, kaže nam Nevenka Miladinović koja je u školu dovela kćerkicu Helenu. U razgovoru saznaju da se i njena buduća drugarica koja stoji pored nje također zove Helena, a njeni roditelji Sanja i Velibor Božić također ne kriju radost, ali ni zabrinutost kako će sve proći.

Na prvom času, obraćaju im se pomoćnik direktora Vedran Gligorić, pedagoginja Gina Bjegojević i učiteljica Nataša Simić.

„Do završetka radova djeca će na raspolaganju imati i kutke koji nisu tek obični šatori, biće to mjesta gdje će djeca boraviti po sat vremena dnevno, učiti kroz igru, socijalizirati se, moći će se igrati ispred, i sve će se činiti da im polazak u školu prođe što bolje“, pojašnjava roditeljima pedagoginja Gina Bjegojević nakon što je pročitala spisak koji su đaci u prvom jedan, a koji u prvom dva. Prema rasporedu, tokom prve sedmice uz upoznavanje djeca će moći doći po udžbenike, a aktivnosti po skraćenom i prilagođenom planu počinju sljedeći ponedjeljak.

Slično je predviđeno i u Osnovnoj školi ‘Sveti Sava’ u kojoj će djeca do petog razreda također na raspolaganju imati ‘Kutak za djecu’ u tri šatora pored škole, djeca iz starijih odjeljenja će uz školske aktivnosti do početka izvođenja nastave po punom planu i programu imati i više vanškolskih aktivnosti, odlaske na sportske događaje i slično.

Radovi na Osnovnoj školi ‘Vuk Karadžić’ većeg su opsega pa će djeca do sredine oktobra kada je predviđen završetak obnove imati na raspolaganju isključivo ‘Kutak za djecu’, a kako je za početak sedmice izdat narandžasti meteo-alarm uprava škole odlučila je da s aktivnostima počne tek naredne sedmice.

EU Program za oporavak od poplava za Bosnu i Hercegovinu je pokrenula Evropska unija sa ciljem da se omogući normalizacija  životnih uslova te da se osigura da pomoć stigne do najugroženijih. Vrijednost Programa iznsi 43.52 miliona eura, od kojih EU finansira 42.24 miliona eura