KATEGORIJA: Novosti , Priče iz učionica | 04.06.2017

DRUGA OSNOVNA ŠKOLA U HRASNICI: Nejra već organizovala prvu samostalnu izložbu, želi postati arhitektica i mijenjati Sarajevo na bolje

Kada smo razgovarali s Nejrom, učenicom devetog razreda Druge osnovne škole u Hrasnici, još je bila pod dojmovima sa otvaranja prve samostalne izložbe upriličene u holu škole.

“Bilo je prepuno, svi su došli na izložbu, kada je nastavnica predložila da radim izložbu nisam ni slutila da će biti takav interes”, priča na početku Nejra pokazujući nam neke od radova koji su uspjeli ‘preživjeti’ izložbu:

“Svi izloženi radovi prodati su po simboličnoj cijeni. Novac će mi poslužiti za nabavku novog materijala za slikanje, a već imam novih narudžbi od nastavnica, maminih prijateljica i ostalih… Volim raditi i voštanim bojicama, a sada planiram kupiti nekoliko platna i uljane boje da se okušam i u toj ‘ozbiljnijoj’ formi”, priča nam Nejra dodajući kako bi voljela probati da radi i sa ugljem. Od motiva, najviše voli da slika životinje:

“Životinje su pretežno, ali zavisi od raspoloženja. Volim da crtam samo kad sam dobro raspoložena, imam priliku da koristim prostoriju uz kabinet likovnog”.

Nejra kaže da bi svoj talenat voljela iskoristiti u arhitekturi, i želja joj je da poslije osnovne škole upiše smjer arhitekture koju bi voljela i studirati.

“Volim umjetnost i ne namjeravam prestati sa slikanjem, ali se najviše vidim u arhitekturi. Voljela bih projektovati zgrade, baviti se arhitekturom budućnosti i mijenjati svoju okolinu na bolje”, kaže nam Nejra dodajući da joj je želja da uljepša Sarajevo:

“Što se tiče starog dijela grada, tu ne bih mnogo mijenjala, a nove zgrade bih pravila od ekoloških materijala koje ne škode okolišu”, iznosi nam Nejra svoju viziju glavnog grada BiH.

Profesorica likovne kulture Alma Arnaut Memović kaže kako je Nejra nadarena učenica:

“Imala je jako mnogo kvalitetnih radova, i s oduševljenjem je prihvatila ideju o izložbi koja ju je sada motivisala za daljnji rad. Aktivna je i na drugim časovima, na sekcijama, volontira, i svi nastavnici su prihvatili i podržali ideju o izložbi”, kaže Alma Arnaut Memović.

IMG_1196

 

Druga osnovna škola iz Hrasnice jedna je od 14 škola koje su učestvovale u projektu “Inkluzivno obrazovanje” koji je uz podršku UNICEF-a BiH realiziralo Udruženje “Duga” iz Sarajeva. Direktorica Arnela Trešnjo kaže da u ovoj školi inkluziju shvataju mnogo šire od uobičajenog konteksta da se tu radi samo o uključivanju djece s poteškoćama u redovan nastavni proces.

“Naravno da je to bitan dio inkluzije, ali mi na inkluziju gledamo kao na odgovaranje individualnim potrebama svakog djeteta, pa tako i djeteta s poteškoćama, ali i posebno nadarenog djeteta koje također zahtijeva dodatni rad”, kaže Amela Trešnjo. Tim škole je tokom trajanja projekta imao priliku da prođe kroz dodatnu edukaciju iz inkluzije.

“S tri modula smo donijeli mnogo novih saznanja i čuli razna iskustva, ali smo imali priliku i da podijelimo svoja iskustva i svojim iskustvima doprinesemo boljem shvatanju inkluzije kao jednog šireg pojma. Mislimo da je sve što smo prošli jedan dobar i zdrav temelj, ali bismo voljeli da dobijemo još podrške za dalji rad, za još dodatnog educiranja našeg nastavnog osoblja sa što više konkretnog rada i primjera iz prakse”, zaključuje Amela Trešnjo.