KATEGORIJA: Novosti , Vrtići za sve | 13.11.2015

DUBAI CARES U POSJETI FOČI I SOKOCU: Ulaganjem u kvalitetno obrazovanje protiv siromaštva

Predstavnici organizacije ‘Dubai Cares’ posjetili su neke od opština u BiH u kojima je uspješno implementiran projekat besplatnog predškolskog odgova „Povećajmo mogućnosti djeci u Bosni i Hercegovini za rano učenje“ koji je uz njihovu financijsku podršku i u suradnji s lokalnim vlastima i partnerima realizirao UNICEF BiH.

Zahvaljujući ovom projektu, realizirano je 300 sati predškolskog odgoja za djecu predškolce, a predstavnici ‘Dubai Caresa’ koju je predvodio izvršni direktor Tariq Al Gurg posjetili su djecu i roditelje u opštinama Visoko, Kakanj, Sokolac, Foča i Livno kako bi s njima razgovarali o pozitivnim efektima projekta, eventualnim stvarima koje misle da se mogu realizirati bolje, i mogućnostima da se projekat nastavi.

“Nakon posjete terenu, dojmove ćemo razmotriti s našim partnerom – UNICEF-om. Sumiraćemo utiske i razmotriti aktivnosti koje su, koliko smo vidjeli na terenu, djeci veoma potrebne. Jedna od misija naše organizacije je iskorjenjivanje siromaštva kroz obrazovanje, a predškolsko obrazovanje je važno u tome”, kazao je Al Gurg.

Pratili smo delegaciju ‘Dubai Caresa’ prilikom posjete djeci i roditeljima Sokoca i Foče koji nisu krili oduševljenje postignutim rezultatima.

 

PRIJEKO POTREBAN PROGRAM: Roditelji djece koja su prošla program izrazili su zadovoljstvo postignutim, dok su roditelji djece koja sada dolaze iskazali zainteresiranost za proširenje programa

”Trenutni obuhvat predškolski odgojem s kapacitetima koje imamo i umanjenim mogućnostima roditelja usljed generalno loše situacije u našoj opštini je 17 odsto, što je još uvije malo, ali je mnogo više nego je to bilo prije ovog projekta. U vrtić trenutno ide 86 mališana, a kroz program ih je prošlo još 70, djeca su napredovala, roditelji bili zadovoljni i to su prenijeli drugima,tako da je to jedan od razloga što se obuhvat poboljšava, a ako bi se nešto ovako nastavilo mislim da bi bio još veći, jer roditelji očito žele da njihova djeca pohađaju predškolski, ali jednostavno si većina to ne može financijski priuštiti, a poznato je da predškolski odgoj nije trošak, već investicija u budućnost”, kazala je Biljana Kosorić direktorica Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje na Sokocu.

Majke djece sa Sokoca koja su pohađala program izrazile su svoje zadovoljstvo i kažu kako je napredak njihove djece u prvom razredu osnovne škole vidljiv.

“Imam dvoje djece, starije je pohađalo skraćeni program od 150 sati, a mlađe je imalo sreće da ide u vrijeme realizacije ovog projekta na više sati, i primijetimo razliku. Mlađa kćerka je više napredovala, lakše se uklopila u školu i došla je sa više znanja. Mnogo znači to što je program trajao duže, imali su više radionica, predstava i drugih aktivnosti”, kazala je Vesna Cvijetić sa Sokoca, s kojom su se složile i ostale majke koje su se susrele s delegacijom ‘Dubai Cares’.

“Dijete je komunikativno, piše slova, brojeve, i mogu reći da sam prezadovoljna. Jedina je šteta što program nije mogao trajati još duže”, kazala je Danka Obradović.

Usluge resursne sobe u Foči koriste i djeca Višegrada, Goražda i okolnih mijesta

Usluge resursne sobe u Foči koriste i djeca Višegrada, Goražda i okolnih mijesta

Delegacija ‘Dubai Cares’ potom je posjetila opštinu Foča, jednu od prvih opština u kojoj su s UNICEF-om realizirali projekte podrške predškolskom odgoju, od kojih neki nastavljaju funkcionirati uz podršku lokalnih vlasti, neki se realiziraju kroz Centar za rast i razvoj koji je također uspostavljen kroz projekte UNICEF-a i podržan od lokalne zajednice, a neke aktivnosti su podržane kroz posebno usmjerene projekte u okviru projekta „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ koji finansira Evropska unija iz IPA fondova, uz sufinansiranje i koordinaciju UNHCR-a zajedno sa sedam projektnih partnera, uključujući i UNICEF. Projektne aktivnosti se provode u 10 prioritetnih lokacija u BiH: Brčko Distrikt, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice.

“Projekat podrške predškolskom odgoju koji ste ovdje podržali učinio je da možemo vidjeti pozitivne pomake kad je u pitanju predškolski odgoj, da se djeca koja inače ne bi bila obuhvaćena uključe u sistem i da im se pomogne u startu. Drago mi je da su u Foči prepoznali da od ovakvog projekta najviše koristi upravo imaju oni zbog kojih se sve i radi, a to su djeca – jer ako im u startu ne pomognemo, poslije bude kasno”, kazao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske koji je prisustvovao sastanku u Foči.

 

RIJEČ RODITELJA: “Naše mišljenje nam je jako bitno, i zbog toga smo se s vama željeli susresti”, kazao je na sastanku s roditeljima izvršni direktor ‘Dubai Cares’ Tariq Al Gurg

Načelnik Opštine Foča Radisav Mašić kazao je da je Foča zahvaljujući projektu i resursnoj sobi pokrenutoj u okviru Centra za rast i razvoj a podržanoj i kroz projekatkoji je finansirao ‘Dubai Cares’ postali regionalni centar predškolskog odgoja za djecu iz ranjivih kategorija.

“Osim djece iz Foče, imamo djecu iz Goražda, Višegrada i Bileće koja koriste usluge Centra, a prošle godine imali smo na opservaciji djevojčicu iz Podgorice, i iz Crne Gore. Imamo i 28 djece iz porodica slabijeg imovnog stanja koja dolaze u Centar na predškolski”, kazao je načelnik Mašić.

Delegacija se i u Foči susrela s roditeljima čija djeca su bila uključena u projekat „Povećajmo mogućnosti djeci u Bosni i Hercegovini za rano učenje“, ali i roditeljima djece koja i sada dolaze u Centar i resursnu sobu.

“Mama sam djevojčice od četiri i pol godine kod koje su se javile određene smetnje u govoru, poduzimali smo sve da problem prevaziđemo, u Kliničkom centru u Foči smo imali dostupne logopeda i psihologa, ali je djevojčici bilo potrebno još terapija zbog kojih smo morali ići u Udruženje EDUS (Edukacija za sve) u Sarajevo. Išli smo tri puta sedmično, ali iako je dijete tamo imalo vrhunsku uslugu, putje predstavljao veliki problem, umaralo ju je stalno putovanje, tako da nisu postizani očekivani efekti. Otkako je otvorena resursna soba ovdje u Foči u kojoj ima iste usluge kao u EDUS-u, primjećujemo rapidan razvoj”, kazala je Jelena Divšić iz Foče.

U Sarajevo je sa trogodišnjom kćerkom išla i Gordana Simeunović iz Višegrada kojoj je otvaranje resursne sobe u Foči približilo potrebne usluge, a tu su bile i Mersiha, Meliha i Jasmina iz Goražda čija djeca također koriste usluge Centra.

“Imam dječaka od tri godine i sedam mjeseci s poteškoćama, isto smo ranije išli u Sarajevo, ali kako smo čuli da ima ovo u Foči, dolazimo tu gdje nam je bliže. Odlazak u Sarajevo nam je bio težak i fizički, ali i financijski, pa nam je Foča spas. Rezultati su vidljivi, dijete napreduje i ako nastavi ići ovdje prognoze su da će se moći uključiti u redovnu školu, tako da od ovoga zavisi i naš život”, kazala je Mersiha.

“Naše mišljenje nam je jako bitno, i zbog toga smo se s vama željeli susresti”, kazao je Al Gurg.

Uslijedila je i posjeta Brodu na Drini u blizini Foče, gdje se delegacija susrela sa djecom i roditeljima područne škole ‘Veselin Masleša’ u čijim je prostorima također provođen program besplatnog predškolskog odgoja, a i danas kroz posebno usmjeren projekat u okviru programa “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma” te podršku obdaništa ‘Čika Jova Zmaj’ iz Foče djeca imaju priliku dolaziti dva puta sedmično.

Kao i u ranijim posjetama, roditelji djece koja su prošla program izrazili su zadovoljstvo postignutim, dok su roditelji djece koja sada dolaze iskazali zainteresiranost za proširenje programa, ukazali na činjenicu da se fokus velikog broja projekata često usmjerava na veće centre dok manja mjesta ostaju van fokusa.

Na kraju posjete Tariq Al Gurg iz ‘Dubai Cares’ je kazao da puni pozitivnih dojmova odlaze u Dubai.