KATEGORIJA: Ostalo | 11.06.2012

Kvalitetno prikupljanje podataka za kvalitetniju socijalnu zaštitu djece i porodice

U Sarajevu je počela obuka iz Evropskog sistema integrisane statistike socijalne zaštite za predstavnike institucija sa svih nivoa vlasti koji se bave prikupljanjem podataka. Obuku organiziraju Agencija za statistiku BiH i UNICEF BiH a cilj je definisanje socijalne zaštite prema evropskoj praksi, određivanje institucija koje su uključene u sistem socijalne zaštite,  kao i način prikupljanja i plasiranja podataka korisnicima i široj javnosti.

„Posljednja kriza u Evropi pokazatelj je kako GDP nije jedini pokazatelj stanja države, već je potrebno uključiti i socijalne indikatore. Uspostavom ovog sustava u BiH, počeće se prikupljati financijski pokazatelji u socijalnoj skrbi i BiH će moći da šalje podatke za EUROSTAT. Uz sve moguće pokazatelje o tome koliko se i na kojim nivoima ulaže u socvijalnu skrb, moći će se bolje planirati socijalne politike“, kazao je direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

Ekspert iz oblasti statistike i ESSPROS trener Flavio Bianconi kaže kako je ova obuka početak uvođenja BiH u ovaj harmonizirani suropski sistem, te je istaknuo njegov značaj za zaštitu djece i pododice.

„Upravo zbog značaja koji ovakav sistem ima za sve socijalne kategorije, a posebno za djecu i porodice, UNICEF je i organizirao ovu radionicu. Polaznicima ćemo ponuditi nove načine prikupljanja podataka, te raditi na tome kako i gdje ih naći. Prve rezultate očekujemo već u oktobru“, kaže Bianconi.

Zamjenica predstavnice UNICEF-a za BiH Anne-Claire Duffay u pozdravnoj riječi učesnicima istaknula je značaj obuke, te zadovoljstvo što UNICEF ima priliku podržati je.

„Drago mi je da danas ovdje vidim predstavnike svihh nivoa vlasti u BiH uključenih u prikupljanje podataka bitnih za socijalnu zaštitu. Radi se o sistemu koji je u skladu sa EU regulativama i veoma je bitno da i BiH može izvještavati za EUROSTAT kako bi se unaprijedila socijalna zaštita i u okviru toga zaštita djece i porodice“, kazala je Anne-Claire Duffay.