KATEGORIJA: Ostalo | 22.05.2012

FC Barcelona podržava djecu s 1,5 milion eura godišnje

Nogometni klub Barcelona donira ukupno 1.5 miliona eura godišnje za podršku radu UNICEF-a sa ciljem da se dopre do miliona djece u 16.000 škola u četiri zemlje: Brazilu, Kini, Gani i Južnoj Africi. Planira se obuka za preko 5.000 nastavnika i trenera, a sport i vrijednosti sporta biće integrisani u školske programe. Školama će se takođe obezbeijditi sportska oprema i unaprjediće se infrastruktura za fizičko obrazovanje i sportske programe.

Fondacija nogometnog tima Barcelona i UNICEF nedavno  su  na skupu održanom na stadionu ovog legendarnog  tima  osnažili svoja obećanja da kroz sport i obrazovanje rade na poboljšanju života miliona djece.

Potpredsjednik Fondacije FC Barcelona Ramon Pont, izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake, igrač FC Barcelona Marc Bartra razgovarali su sa 75 djece o značaju sporta u životima djece.

“Barcelona je izuzetno posvećena radu sa UNICEF-om na širenju globalne poruke o značaju pitanja koja se tiču djece i promoviranju obrazovanja i sporta”, rekao je potpredsednik Fondacije Ramon Pont.

UNICEF prepoznaje ključnu ulogu sporta i fizičkih aktivnosti u životima djece. Učestvovanje mladih u sportu i igri doprinosi njihovom fizičkom razvoju i može da ih nauči osnovnim životnim vrijednostima i vještinama, kao što su disciplina, liderstvo, timski rad, fer odnos i poštovanje drugih. Sport takođe može da pomogne i u borbi protiv diskriminacije i isključenosti marginalizovanih grupa djece, poput, na primjer, djece sa smetnjama u razvoju.

“Cio tim UNICEF-a oduševljen je partnerstvom sa Barcelonom kroz koje se obje strane obavezuju da milionima djece obezbijede šansu da dobiju obrazovanje i iskuse sreću kroz sport, da uče pozitivne vrijednosti kroz fizičko obrazovanje, sport i igru”, rekao je Lake, izvršni direktor UNICEF-a tokom svoje prve posjete štabu FC Barcelona.

Marc Bartra, Ramon Pont i Anthony Lake odgovarali su na pitanja školske djece iz Barcelone. Djeca su postavljala pitanja o UNICEF-u, djeci iz drugih zemalja svijeta, nogometu i razlozima zbog kojih je FC Barsclona sklopila partnerstvo sa UNICEF-om.                                                                                                              (Unicef.rs)