KATEGORIJA: Ostalo | 22.09.2012

Glas djece Kupresa: Hoćemo bolje grijanje u školi, sigurno okruženje i mogućnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena!

U Kupresu je nakon Tešnja i Velike Kladuše nastavljena serija javnih rasprava „Opštine-prijatelji djece“ u okviru UNICEF-ovog programa „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece (SPIS)“ na kojima najmlađi članovi zajednice imaju priliku kandidate za načelnike općine/opštine kao i predstavnike aktuelne lokalne vlasti pitati ih sve što ih zanima a vezano je za ostvarivanje dječijih prava.

Raspravi su pored učenica i učenika osnovne i srednje škole u Kupresu, učestvovali i predstavnici roditelja, nastavnici i direktor Srednje škole Kupres, dok su se pozivu upućenom kandidatima i predstavnicima političkih partija da se nađu pred djecom i odgovore na njihova pitanja odazvali kandidat za načelnika Perica Romić, pomoćnik načelnika Goran Dizdar, glavna medicinska sestra iz Doma zdravlja Kupres Miroslava Malikanović, te član Općinskog vijeća Ivica Radoš. Tribinom su moderirali učenici Vanesa Čičak i Patrik Ledić te novinarka Željka Mihaljević iz Livna.

Djeca su se interesovala za razne teme, od toga zbog čega nemaju rasvjetu u parku, zbog čega u školskom dvorištu nemaju kante za otpatke, kada će dobiti pješački prelaz kod škole bez kojeg su ugroženi u saobraćaju, pa do pitanja međuvršnjačkog nasilja i grijanja škole koje je izazvalo i najviše bure:

Djeca su poručila kako im je javna rasprava pomogla da shvate kako općina nije bauk, te da se neće ustručavati za godinu dana pokucati na vrata onoga ko u to vrijeme bude načelnik i pitati da li su obećanja koja su im data ispunjena

„Nemamo grijanja, smrzavamo se! Posebno mi kojima su učionice na zapadnoj strani zgrade!, požalila su se djeca osnovne škole fra Miroslava Džaje u Kupresu.

„Zbog čega nije obnovljen spomenik već iz njega vire žice?! Kad ćemo dobiti kino-dvoranu? Kada će nam se obnoviti sportska dvorana u kojoj ne možemo imati kvalitetne časove tjelesnog a zimi nam popucaju cijevi od grijanja? Hoćemo li napokon dobiti autobusni kolodvor?“, neka su od pitanja kojima su djevojčice i dječaci „zasuli“ prisutne koji su im strpljivo odgovarali o tome zbog čega neke stvari nisu urađane, ali su djeca uspjela „izvući“ i neka od konkretnih obećanja:

Kandidat za načelnika Perica Romić, obećao je, ako bude izabran, u naredne četiri godine riješiti pitanje kolodvora, obećao je da će i prije izbora pokušati na kantonalnom nivou riješiti pitanja vezana za grijanje, te pješački prelaz i ostalu saobraćajnu signalizaciju već na proljeće.

Govorilo se i o nedostatku sportskih klubova, kulturnih sadržaja, nemogućnosti kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, te činjenici da se i oni sadržaji koji postoje uglavnom moraju plaćati.

„Djeca ovdje vole skijati, ali nam ski klub nije aktivan!“, požalio se moderator Patrik.

Iskazana je i potreba za češćim dolaskom pedijatra u Dom zdravlja Kupres, koji je sada tu tek svake treće sedmice, a bilo je govora čak i o čiščenju snijega zimi koje je, kazala su djeca, neadekvatno.

Djeca su poručila kako im je javna rasprava pomogla da shvate kako općina nije bauk, te da se neće ustručavati za godinu dana pokucati na vrata onoga ko u to vrijeme bude načelnik i pitati da li su obećanja koja su im data ispunjena, te tražiti ono što su njihova osnovna prava.

Javne rasprave na terenu realizira partner projekta „Infohouse“, a do 5. oktobra pred djecom će se naći i kandidati za načelnika općina Čelinac, Derventa, Gacko, Gornji Vakuf/Uskoplje, Mrkonjić Grad, Posušje, Prnjavor te Brčko distrikta. Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a.

Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.