KATEGORIJA: Novosti | 28.08.2014

GOVORIMO O MOGUĆNOSTIMA: Na treningu na Jahorini nastavnici se pripremaju za zajedničke projekte s djecom koji će promovirati inkluziju

Nastavnice i nastavnici iz 10 općina/opština u BiH na trodnevnoj radionici na Jahorini u organizaciji udruženja Infohouse a uz podršku UNICEF-a pripremaju se kako bi zajedno sa svojim učenicima tokom devetog i desetog mjeseca 2014. godine osmislili, napisali i izveli projekat promocije socijalne inkluzije i zaštite djece i mladih.

Poruka projekta Infohousea „Shvatite nas ozbiljno! Djeca poručuju odraslima“ dio je Kampanje ‘Govorimo o mogućnostima’ a koju provodi UNICEF u partnerstvu sa USAID i Delegacijom EU u BIH, te lokalnim partnerima.

„Svaka škola koja bude učestvovala treba da izvede mali komunikacijski inkluzivni projekat koji će za poruku imati da su sva djeca ista i ravnopravna. Da li će to biti pravljenje slikovnice, ulična akcija, javna tribina, predstava ili bilo šta drugo, ovisi o željama djece koja će u projektu učestvovati“, kazala je na početku radionice Dženana Alađuz, direktorica ‘Infohousea’. Radionice se organiziraju za nastavnike iz 10 općina: Novi Grad Sarajevo, Istočna Ilidža, Istočno Sarajevo, Trnovo, Posušje, Brčko, Banja Luka, Laktaši, Derventa i Novi Travnik.

O kampanji ‘Govorimo o mogućnostima’ i načinima na koji će projekti koje će djeca s nastavnicima raditi tokom narednog perioda biti u skladu s njenom porukom govorila je Nela Kačmarčik iz UNICEF-a.

„Bit kampanje je da se pokaže šta to djeca mogu, a ne koja su njihova ograničenja kojih ako se upotrijebi pravilan pristup i nema, jer svako dijete ima neku mogućnost i nešto u čemu moe pokazati izvanredne rezultate“, kazala je u prezentaciji Nela Kačmarčik.

Kampanja ‘Govorimo o mogućnostima’ je dio programa ‘Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH’ (SPIS), koji Evropska unija finansira od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura, sa ciljem da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica. U realizaciji projekta uz UNICEF i druge partnere učestvuju sva nadležna ministarstva, te mnogobrojni partneri iz nevladinog sektora i civilnog društva.