KATEGORIJA: Novosti | 06.11.2014

IMUNIZACIJA-POSTIGNUĆA I PERSPEKTIVE: „Imunizacija je pravo svakog djeteta koje mu osigurava zdravo i sretno djetinjstvo”

U Sarajevu je 6. i 7. novembra održana regionalna radionica na temu “Imunizacija – postignuća i perspektive” koju u saradnji s UNICEF-om organiziraju Federalno ministarstvo zdravstva i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

„Imunizacija je najefikasnija i najjeftinija intervencija. Budućnost pred nama je neizvjesna, postojeći sistemi se transformišu i još ne znamo kako će sve izgledati, ali ono što je sigurno je da imunizacija ostaje imperativ“, kazao je na konferenciji  Dragan Bogdanić, ministar zdravlja Republike Srpske.

Kako je kazala Aida Pilav, pomoćnica ministra zdravstva FBiH za javno zdravlje, monitoring i evaluaciju, uspješno provođenje imunizacije je društvena odgovornost.

„Neophodno je podizanje javne svijesti o imunizaciji, kako bi se uz jačanje sistema i poboljšanje kvalitete usluga povećao obuhvat djece imunizacijom. Zbog toga smo posebno zahvalni UNICEF-u koji nam pomaže u tome, kao i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji“, kazala je Aida Pilav.

Zamjenica predstavnika UNICEF-a za BiH Anna Riatti istakla je važnost imunizacije za zaštitu djece.

„U UNICEF-u smo ponosni na naš doprinos u imunizaciji u BiH. Pored izazova sa kojima se svakodnevno susreemo a koji su vezani za sam proces imunizacije, nabavku  idistribuciju, drugi izazov se odnosi na senzibiliziranje javnog mnijenja prema imunizaciji. Za narednih pet godina u suradnji sa zdravstvenim vlastima u BiH planiramo provesti ambiciozan plan koji bi podrazumijevao obuhvaćanje 90 odsto djece imunizacijom, a da bismo to uspjeli bitno je da radimo svi zajedno, i zbog toga je ovakva radionica ohrabrujuća, i nadamo se da će ih biti još“, kazala je Riatti, a zadovoljstvo održavanjem radionice podijelila je i Oya Zeren Afsar iz Regionalnog ureda UNICEF-a.

Voditelj ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH (WHO) Haris Hajrulahović istakao je da i pored dobrih rezultata imunizacije, bolesti koje se imunizacijom sprečavaju i dalje predstavljaju rizik za djecu potkrijepivši to podatkom da svake godine u svijetu od tih bolesti umre milion i pol djece.

„Imunizacija je pravo svakog djeteta koje mu osigurava zdravo i sretno djetinjstvo, i naša zadaća i obećanje je da svako dijete u BiH dobije pravo na imunizaciju“, kazao je Hajrulahović.

Cilj radionice kojoj će, pored domaćih, prisustvovati i stručnjaci iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije jeste da se kroz razmjenu iskustava, diskusiju o izazovima s kojima se susreću zemlje regiona, te identifikaciju resursa i mogućnosti unaprijedi program imunizacije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.