KATEGORIJA: Novosti | 12.09.2017

IOM I UNICEF: “Na mediteranskim migrantskim rutama do tri četvrtine populacije djece i mladih suočava se sa zlostavljanjem, eksploatacijom i krijumčarenjem”

Djeca te mladi migranti i izbjeglice, koji pokušavaju da stignu u Evropu, suočavaju se sa užasnim kršenjima ljudskih prava; 77% onih koji putuju Centralnom mediteranskom rutom je prijavilo da su lično bili žrtve zlostavljanja, eksploatacije, te postupaka koji su dovodili do krijumčarenja i trgovine ljudima – izjavili su danas u novom izvještaju UNICEF i IOM, UN-ova agencija za migracije.

Potresna putovanja ukazuju na to da, iako su svi migranti i izbjeglice suočeni sa velikim rizicima, u poređenju sa odraslima starijima od 25 godina, za djecu i mlade je daleko više vjerovatno da budu žrtve eksploatacije i krijumčarenja: na Istočnoj mediteranskoj ruti ti su izgledi dvostruki, a na Centralnoj mediteranskoj ruti veći su za 13%.

Aimamo, šesnaestogodišnje dijete iz Gambije bez pratnje staratelja, koje je intervjuisano u izbjegličkom kampu u Italiji, opisalo je kako su ga, po njegovom dolasku u Libiju, krijumčari mjesecima prisiljavali na naporne fizičke poslove. „Ako pokušate da pobjegnete, oni vas upucaju. Ako prestanete raditi pretuku vas. Bili smo poput robova. Na kraju dana samo vas zaključaju.“

Izvještaj se temelji na svjedočanstvima oko 22.000 migranata i izbjeglica, uključujući oko 11.000 djece i mladih kojih je intervjuisao IOM.

„Surova realnost je da je to postala uobičajena praksa, da su djeca koja se kreću mediteranskim rutama zlostavljana, krijumčarena, pretučena i diskriminirana“, rekla je Afshan Khan, regionalna direktorica UNICEF-a i specijalna koordinatorica za izbjegličku i migrantsku krizu u Evropi. „Evropski lideri bi trebali uspostaviti trajna rješenja koja uključuju sigurne i legalne migrantske rute, uspostavljanje zaštitnih koridora i pronalaženje alternativa za pritvor djece migranata.“

„Faktori koji primoravaju ljude da napuste svoju zemlju kako bi izbjegli nasilje, nestabilnost ili siromaštvo su tako ozbiljni, a oni se oni odlučuju na opasna putovanja znajući da mogu biti primorani da to plate vlastitim dostojanstvom, zdravljem, pa čak i životom“, rekao je Eugenio Ambrosi, regionalni direktor IOM-a za EU, Norvešku i Švicarsku.

„Bez uspostavljanja stalnijih migracijskih ruta, druge mjere će biti relativno bezuspješne. Također moramo ponovo oživjeti pristup migraciji koji se temelji na poštovanju ljudskih prava, poboljšavajući mehanizme identificiranja i zaštite najugroženijih kategorija u migracijskom procesu, bez obzira na njihov pravni status.“

Izvještaj također pokazuje da, iako su sva djeca migranti pod visokim rizikom, ona djeca koja su porijeklom iz Sub-saharske Afrike su češće žrtve eksploatacije i krijumčarenja nego djeca iz drugih krajeva svijeta: 65% u poređenju sa 15% duž Istočne mediteranske rute, te 83% u poređenju sa 56% duž Centralne mediteranske rute. Rasizam je obično glavni faktor koji leži iza ovih razlika.

Uočeno je da djeca i mladi koji putuju sami, oni koji putuju duže vremena, kao i oni koji imaju niže stepene obrazovanja, spadaju u osjetljivije kategorije kada je u pitanju eksploatacija od krijumčara i kriminalnih skupina. Prema izvještaju, Centralna mediteranska ruta je posebno opasna, jer većina migranata i izbjeglica prolazi kroz Libiju koja je razorena posljedicama bezzakonja, kriminala i vojnih akcija. Mladi ljudi u prosjeku plaćaju oko 1000 – 5000 američkih dolara za prelazak preko mora i često stižu u Evropu zaduženi, što ih još više izlaže daljim rizicima.

Izvještaj apeluje sve zainteresovane strane – zemlje porijekla, kretanja i krajnjeg odredišta izbjeglica, Afričku uniju, Evropsku uniju, međunarodne i državne organizacije koje imaju podršku donatorskih zajednica – da prioritiziraju niz radnji.

One uključuju uspostavljanje sigurnih i stalnih ruta za djecu migrante; ojačavanje službi koje štite migrantsku i izbjegličku djecu, bilo da se nalaze u zemlji njihovog porijekla, tranzita ili odredišta; pronalaženje alternativa za pritvor djece migranata; borbu protiv ksenofobije, rasizma i diskriminacije migranata i izbjeglica.