KATEGORIJA: Najbolji početak za svako dijete , Novosti | 23.09.2011

Iskrivili leđa zbog računara

BANJALUKA – Sve više dece u Banjaluci ima krivu kičmu, deformacije stopala, loše telesno držanje, dok se kod mališana predškolskog uzrasta sve češće javlja karijes prvog stepena, kao i gojaznost. Prilikom poslednjih sistematskih pregleda uočeno je da čak 30 odsto pregledanih učenika ima krivu kičmu, 25 odsto ravna stopala.

Karijes se pojavljuje u nešto manjem procentu od oko 18 odsto, dok je problem gojaznosti primećen kod 11 odsto pregledanih učenika.
Prema rečima specijaliste porodične medicine doktora Mladena Šukala, većina deformiteta kod dece javljaju se kao posledica slabog kretanja i pešačenja, kao i provođenja slobodnog vremena za računarom.
– Mališani danas jako malo ili nikako ne pešače, a slobodno vreme provode u zatvorenom prostoru umesto na svežem vazduhu. Kao rezultat svega toga povećan je broj dece sa lošim telesnim držanjem i ravnim tabanima – objašnjava Šukalo.

On je naglasio da bi pravilno držanje tela trebalo da se uči još u ranom detinjstvu da bi, kada dete krene u školu, već imalo stečene navike.

Problemi sa učenicima viših razreda

Timovi porodične medicine banjalučkog Doma zdravlja pregledali su ove godine 1.704 privačića, od toga 849 dečaka i 855 devojčica. Obavljeni su pregledi i kod učenika trećih, petih, sedmih i devetih razreda osnovnih, kao i đaka drugih razreda srednje škole. Ovim ispitivanjem je zastupljeno 7.554 učenika, a najčešći problemi su loše telesno držanje, kriva stopala i neadekvatno oralno zdravlje.

– Loše navike mogu da prouzrokuju ozbiljne deformitete kičmenog stuba, a na to još može da utiče i nošenje preteške torbe. Preporučuje se da đačka torba učenika nižih razreda ne bude teža od pet odsto telesne težine učenika, dok kod đaka viših razreda 10 odsto – objasnio je Šukalo.
Da je decu sve teže afirmisati da se bave sportom ili nekim hobijem koji uključuje fizičku spremu, smatra nastavnik fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi „Ivo Andrić“ Davorin Zrnić.
– Veliku ulogu imaju roditelji koje pokušavamo da zainteresujemo da im dete pohađa neku od sportskih sekcija, pri tom nije važno da li je dete talentovano ili ne za taj sport – ističe Zrnić.
Napomenuo je i to da nastavnici čine sve što je u njihovoj moći da deca u najranijem uzrastu usvoje zdrave navike.
– Međutim, nismo svemogući i naše vreme je ograničeno na ono koje deca provode u školi. Roditelji su ti koji bi trebalo da obrate pažnju na to koliko im dete vremena provodi za računarom, u kojem položaju uči i kakve prehrambene navike ima – kaže Zrnić.
Kako pokušava da na najbolji način utiče na pravilno držanje svog deteta potvrdio je i jedan od roditelja Goran Karanović.
– Trudim se da mu ograničim vreme provedeno za računarom, kao i da pored školskih obaveza nađe vremena za neku fizičku aktivnost. Mada, smatram da su najmlađi opterećeni i torbama, koje su preteške čak i kad se stave samo najosnovnije knjige za taj dan – kategoričan je Karanović.

Euro Blic22.09.2011.Marija Karajlić

Ostavite komentar