KATEGORIJA: Ostalo | 14.03.2014

Ismar Krdžalić piše prozu i ide u teretanu: “Najbolji rat je onaj koji vodimo za poboljšanje samih sebe”

Ismar Krdžalić je rodjen 7.5.1992. u Doboju. Završio je jezički smijer Gimnazije u Tešnju. Govori engleski, njemački, francuski i španski.

“Mišljenja sam da većina populacije nije upoznata sa činjenicom da je sutra svjetski dan invalidnih osoba. Treba što više raditi na vizuelnom predstavljanju pripadnika ove populacije kroz razne promotivne kampanje. Činjenica je da se uvijek iznova prestravim kada vidim koliko se javnog prostora posvećuje negativnim stvarima kao što su propagiranje alkoholnih pića i igara na sreću”, kaže Ismar.

“Invalidnost se danas sve manje odnosi na stanje tijela a sve više na stanje duha i svijesti ljudi. Imam sreće što je moja invalidnost primjetna tek kada se počnem kretati, pa tako prevazilazi u stanje tijela koje se moze poboljšati raznim vjezbama i bavljenjem sportom. Pravi “invalidi” svoje predrasude teško mogu promjeniti jer ih više ograničava njihov um, dok mene moja situacija konstantno tjera da pobjeđujem samog sebe. Najbolji rat je onaj koji vodimo za poboljšanje samih sebe. Ako izgubimo, gubimo samo mi, a ako pobjedimo, dobijaju svi”, zaključuje Ismar.

Ovog 27. decembra će biti tačno godina dana otkako je objavio svoj autobiografski roman “Poseban od prvog udisaja”:

“Za pisanje mi je trebalo 3 godine. Roman je do sada uspješno promovisan diljem Zeničko-dobojskog kantona, te sam također uzeo učešće na prvoj konferenciji o inkluziji osoba sa posebnim potrebama u Olovu u junu ove godine. Kad pogledam sa ove udaljenosti, mislim da je najbolje od svega to što sam sebi dokazao koliko mogu, a drugima koliko želim. Mnogi su rekli sljedeće: “Ako možeš napisati knjigu, onda možeš učiniti sve što poželiš”!”, optimističan je Ismar dodajući kako za sve što želi treba volja koju često crpi iz gore navedene rečenice.

“Tako već nekih mjesec dana odlazim u teretanu dva puta sedmično gdje vježbam sa osobnim trenerom. Činjenica da me on prihvatio ovakvog kakav jesam daje mi još veći podstrek da idem prema uspjehu. Imajmo u vidu da je velika odgovornost raditi sa osobom koja je u drugačijem fizičkom stanju od ostalih, ali na sreću smo obojica vrlo brzo savladali početnu tremu”, priča Ismar o iskustvima sa treninga.

“Planiram nastaviti trenirati u teretani jer mi to dođe kao punjenje psihičkih baterija. Na poslovnom planu je trenutno mali odmor od stvaranja novih tekstova jer već imam spremnu zbirku tekstova sa mog bloga. Ono sto je sigurno jeste da će zbirka nositi naziv “Gram prijateljstva” i mnogo bi mi značilo da ugleda svjetlo dana u sljedećoj godini”, najavljuje Ismar pojašnjavajući kako ništa ne voli raditi na brzinu pa tako ni sljedeći projekat.

“Ne znam da li imam konkurenciju, ja samo želim ostati u rangu sa samim sobom”, zaključuje.