KATEGORIJA: Novosti | 03.07.2014

IZ FUKUSHIME S LJUBAVLJU: „Zajedno smo u ovome i zajedno ćemo kroz ovo proći“

„Nikad ne odustajte, samo naprijed“, „Ako postoji volja, postoji i način“, „Ne zaboravite se smijati“, „Ono što je danas tuga, sutra će biti radost“, „Nikad ne koračamo sami“ ili jednostavno „Borite se!“ samo su neke od poruka koje su uz crteže i najljepše želje i zahvalnost uputila djeca i mladi iz Japana vršnjacima u BiH u mjestima pogođenim poplavama. Pisane poruke i crteži  će biti izloženi u nekim od Kutaka za djecu poplavljenih područja, čije otvaranje podržava UNICEF.

Dječica iz obdaništa u Kesenumi u Japanu, mjestu, koje je 2011. godine bilo pogođeno velikim zemljotresom i razornim cunamijem, pokazali su svoju zahvalnost djeci iz Bosne i Hercegovine: 2011.g. su iz cijelog svijeta, pa tako i iz naše zemlje, dobili poruke ljubavi i podrške, a sada, kada je prirodna katastrofa pogodila i BiH, mali Japanci su sjetili se svojih prijatelja. Među porukama je i jedna koju potpisuje Yamai iz Fukušime:

„Budućnost je obasjana nadom, budućnost je vaša!“, piše u dirljivoj poruci iz mjesta koje je tokom cunamija u Japanu pretrpjelo velika stradanja.

Evo još nekih od poruka sa slika: „Nadam se da će ponovo osvanuti lijepa jutra“, „Hvala vam za riječi utjehe, koje ste nam dali kad smo mi patili – Sad je vrijeme da mi vama damo ljubav i podršku.“, „Kad god vam je teško, sjetite se lijepih trenutaka“, „Sve će opet biti u redu“, „Zajedno smo u ovome i zajedno ćemo kroz ovo proći“…

Na crtežma dominira i simbol 絆– Kizuna, simbol posebnih veza među zajednicama koje su pogođene katastrofama.