KATEGORIJA: Novosti | 04.08.2014

IZGRADIMO PONOVO, ALI BOLJE: 100.000 eura za obnovu škole u Orašju!

Tokom posjeta Orašju i Vidovicama predstavnici UNICEF-ovih ureda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i G. Milan Bosnjak, predstavnik Vlade Republike Hrvatske, najavili su podršku u iznosu od 100,000 eura za obnovu osnovne škole Antuna Gustava Matoša. Radi se o zajedničkoj donaciji hrvatskog ureda UNICEF-a i Vlade Republike Hrvatske za građevinske radove u obnovi škole.

Osnovna škola A.G. Matoša je jedna od ukupno 9 obrazovnih ustanova koje je potrebno obnoviti zbog velike štete na zgradama tokom poplava koje su pogodile Posavski kanton, sredinom maja ove godine.

Cilj je UNICEF-a osigurati obnovu po načelima «Izgradimo ponovo, ali bolje» kako bi se spriječile moguće buduće štete od prirodnih katastrofa. Takva obnova podrazumijeva nabavku kvalitetnih prozora i podova, ali i podršku u arhitektonskim prilagodbama kako bi obnovljena škola bila pristupačna djeci s teškoćama u kretanju.

«Ponosna sam što su se Vlada Republike Hrvatske, te uredi UNICEF-a u Hrvatskoj i BiH, ujedinili da podrže pravo svakog djeteta na obrazovanje. UNICEF u Hrvatskoj od srca zahvaljuje građanima i tvrtkama koji su svojim donacijama pomogli da tu zadaću i ostvarimo. Zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske, iznos tih donacija je udvostručen, što će djeci omogućiti početak nove školske godine u obnovljenoj i još boljoj školi.», poručila je prilikom susreta sa G. Markom Nedicem, Pomoćnikom ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa, Posavskog kantona, predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.

«UNICEF u Bosni i Hercegovini od početka sudjeluje u pomoći djeci i obiteljima u poplavljenim područjima, zajedno s brojnim partnerima i donatorima iz međunarodne zajednice. Bogatoj suradnji u korist djece između UNICEF-ovih ureda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini danas dodajemo novu dimenziju susjedske solidarnosti – podršku građana i Vlade Republike Hrvatske.» poručio je vršilac dužnosti Predstavnika UNICEF-u u Bosni i Hercegovini, G. Paolo Marchi.

Početak radova na obnovi škole Antuna Gustava Matoša u Vidovicama kreće što je prije moguće. Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta procijenjena je na oko 112,000 eura. Preostali iznos za nabavku i opremu škole osigurat će UNICEF u Bosni i Hercegovini u suradnji s međunarodnim donatorima.