KATEGORIJA: Novosti | 23.01.2015

Izložba ‘Fotografijom o mogućnostima’: Dajte djeci fotoaparat, nećete vjerovati koji su to potencijali

U galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u subotu u 19 sati biće otvorena izložba ‘Fotografijom o mogućnostima’ koja se sastoji od fotografija nastalih na radionicama za djecu sa i bez poteškoća a koje su tokom ljeta uz podršku UNICEF-a realizirali fotografi Željko Keko Budimir, Haris Čalkić i Amer Kapetanović. Kao dio kampanje ‘Govorimo o mogućnostima’ radionice u više bh. gradova poslije kojih su slijedile i mini-izložbe na pravi način su pokazale kako djeca kada dobiju priliku kroz fotografiju mogu pokazati sve svoje mogućnosti i istaći mogućnosti naspram ograničenja. Fotografije će se sad moći pogledati na jednom mjestu.

Dajte im fotoaparat dovoljno dugo i nećete vjerovati koji su to potencijali“, kaže Amer Kapetanović, jedan od fotografa koji je imao priliku na radionicama sedružiti i raditi s djecom.

Trudili smo se da djeci približimo fotografiju kao sredstvo izražavanja i komunikacije, jer znamo da oni imaju itekako mnogo stvari za reći. Obzirom da su radionice inkluzivnog tipa, jedna od najboljih stvari jeste upravo zajednički rad i druženje djece sa i bez teškoća u razvoju. Granice koje u pravilu postavljaju roditelji i sredina praktično ne postoje između djece“, ističe Kapetanović pozivajući sve da dođu, vide radove i druže se s autoricama i autorima fotografija koji iz svih krajeva BiH s velikom radošću dolaze na izložbu i poručuje:

Pokušajte razaznati koje fotografije su napravila djeca sa, a koje djeca bez poteškoća u razvoju!“.

Izložba se održava u okviru festivala „Fotografija godine BiH 2014.“ uz podršku UNICEF-a BiH.