KATEGORIJA: Novosti | 24.01.2015

Izložba ‘Fotografijom o mogućnostima’: Mali veliki autori svojim fotografijama osvojili srca svih koji su došli da ih vide

U galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u subotu u 19 sati otvorena je izložba ‘Fotografijom o mogućnostima’ koja se sastoji od fotografija nastalih na radionicama za djecu sa i bez poteškoća a koje su tokom ljeta uz podršku UNICEF-a realizirali fotografi Željko Keko Budimir, Haris Čalkić i Amer Kapetanović. Kao dio kampanje ‘Govorimo o mogućnostima’ radionice u više bh. gradova poslije kojih su slijedile i mini-izložbe na pravi način su pokazale kako djeca kada dobiju priliku kroz fotografiju mogu pokazati sve svoje mogućnosti i istaći mogućnosti naspram ograničenja.

Jedan od ključnih zadataka UNICEF-a je zagovaranje i podizanje svijesti javnosti o pravima i mogućnostima svakog djeteta, uključujući djecu iz ugrozenih grupa. A da bismo prenijeli tu poruku do visih nivoa odlučivanja, najviše nam pomažu sama djeca. Oni nam pružaju ključne informacije i detaljan uvid u svoje potrebe i očekivanja. Mnoge od tih informacija upravo su skrivene ili otkrivene u fotografijama koje ćete vidjeti večeras.”, rekao je na otvaranju dr. Ayman Abulaban, Predstavnik UNICEF-a u BiH.

Trudili smo se da djeci približimo fotografiju kao sredstvo izražavanja i komunikacije, jer znamo da oni imaju itekako mnogo stvari za reći. Obzirom da su radionice inkluzivnog tipa, jedna od najboljih stvari jeste upravo zajednički rad i druženje djece sa i bez teškoća u razvoju. Granice koje u pravilu postavljaju roditelji i sredina praktično ne postoje između djece“, kaže Amer Kapetanović, jedan od fotografa koji je imao priliku na radionicama se družiti i raditi s djecom od koje su neka došla na otvaranje iz Modričkog Luga, Bijeljine,Zavidovića, Doboja…

Otvaranje je bilo emotivno, a jedan od organizatora radionice, same izložbe ali i festivala ‘Fotografija godine u BiH 2014.’ u okviru kojeg je uz podršku UNICEF-a i otvorena izložba ‘Fotografijom o mogućnostima’ Haris Čalkić obratio se djeci čije su fotografije izložene u Akademiji i s obzirom da su se kroz radionice sprijateljili uputio im ‘strogu’ poruku:

“Pošto sam na radionicama od nas trojice uvijek ja bio taj koji je trebao biti kao strog, a sada bih trebao reći nešto o fotografiji kao sredstvu integracije u društvo, to mogu najbolje reći ovim riječima: Raja, ako neko u narednih godinu dvije ne pobijedi na konkursu za ‘Fotografiju godine’ naljutiću se na vas!”

U ime djece autora prisutnima se obratio dječak Tihomir Maksimović koji je kazao kako je sretan što je tu i što je imao priliku raditi s Harisom, Keko, Amerom i ekipom.

Otvaranju je prisustvovao i Denis Redić, direktor festivala ‘Rovinj Photo Days’ koji je ispričao i zanimljivu anegdotu vezanu za izložbu:

“Izložba je već bilapostavljena a jutro smo u ovom prostoru imali radionice i prezentaciju našeg festivala, pogledao sam fotografije i pitao Amera, Harisa i Keku ‘da li su ovo vaše fotografije?’, a oni su mi odgovorili – ne, to su fotografije djece, naših prijatelja s radionice!’”, ispričao je Redić poručivši kakose nada da će uskoro s kolegama iz Sarajeva pokrenuti i neki internacionalni projekat koji će spojiti djecu sa i bez poteškoća iz BiH i Hrvatske.

 

(Više fotografija na FB profilu UNICEF BiH)