KATEGORIJA: Ostalo | 20.04.2012

Jednominutni filmovi iz Mrkonjić Grada: Kako je Vesnin zeko postao filmska zvijezda

U učionici Osnovne škole “Petar Kočić” u Mrkonjić Gradu nenadano se našao zeko Vesne Jaguzović iz osmog dva. Zeko je dobio glavnu ulogu u njenom filmu “Drugarstvo” koji skupa sa drugarima snima na OneMinutes Jr radionici koju u okviru treće faze UNICEF-ovog projekta Jačanje socijalne zaštite i inkluzije (SPIS) na terenu u 10 općina realizira udruženje Genesis Project iz Banja Luke. OneMinutesJr je mreža koju čine Evropska kulturna fondacija, Sadberg institut i UNICEF koji pruža financijsku podršku mreži i asistira u njenom radu. Rezultat su jednominutni filmovi mladih od 12 do 20 godina starosti kroz koji oni iskazuju svoja mišljenja, stavove, ideje ili dižu glas o svojim i problemima svojih vršnjaka. Rezultat petodnevne  radionice koju su u Derventi vodili Chris Schuepp koji je prije Dervente vodio slične radionice širom svijeta i Nadine Hottenrott, pored deset izvrsnih filmova od kojih je jedan završio među pet najboljih na svjetskom konkursu,  jeste i to da su članovi Genesis Projecta obučeni da budu OneMinutes treneri te će kroz radionice u 10 SPIS opština/općina djeci pomoći da naprave više od 50 kratkih filmova.

“Djeca sve sama osmišljavaju, daju ideje kako žele da im filmovi izgledaju i na koji način žele opslati poruku. Mi im samo pomažemo u tehničkom smislu, pokazujemo im osnove snimanja i montaže, ali većinu posla oni sami urade, i to urade izvanredno”, zadovoljan je trener Draško Stojčić iz Genesis Projecta. Djeca ne kriju zadovoljstvo što imaju priliku da rade sa pravom kamerom i realizuju vlastite ideje na način na koji nisu imali priliku ranije.

Vesna s početka teksta koja je u školu donijela svog ljubimca zeca kaže nam da u svom kratkom filmu obrađuje temu drugarstva tako što pokazuje da i čovjek i zec mogu biti prijatelji.

“Na prvi pogled on je običan zec, dugih ušiju i kratkog repa i mekog krzna. Ali vjerujte, čim je moj prijatelj on je nešto posebno”, kaže Vesna, kako nama tako i u filmu o prijateljstvu nje i zeca. O prijateljstvu u svom filmu “Jedinac” govore i Vladan Boroja i Minja Čulić.

“Priča je o dva nerazdvojna prijatelja koji se znaju od najranijeg djetinjstva i o tome kako ništa ne mož pokvariti njihovo prijateljstvo”, govori nam Vladan. Dok u ovom filmu radi “isključivo po Vladanovom scenariju”, Minja je također autor jednog od filmova u kojem govori o učenicima koji kod nastavnika imaju povlašten status, ali ih zbog toga prijatelji ignorišu. Izabrao je zanimljiv način pričanja priče kroz animaciju sa ping-pong lopticama.

“Prvobitna ideja je bila nešto drugačija, ali na kraju je dobro ispalo. Nerviraju me oni koji su miljenici nastavnika, znam nekoliko takvih, i želio sam o tome govoriti”, priča nam Minja dok gledamo njegov još nedovršeni film. O temi odrastanja i promjena govori film Dajane Kopuz.

“Priču o meni pričaju moje tenisice. Sve krene s jednim tenisicama, starim, a onda dolaze ove nove i nastavljaju priču”, govori nam Dajana. Njena prijateljica Ivana popadić napravila je kratki film u kojem njen drugar iz škole glumi načelnika Mrkonjić Grada i govori o tome šta sve njenom gradu treba da bi bio bolji za djecu.

Jovana Rajak kaže da je odlučila svoj minut upotrijebiti da progovori o problemu međuvršnjačkog nasilja.

“Uvijek ima onih koji kroz nasilje hoće da budu iznad svih ostalih, a nisu ništa bolji i vrijedniji od ostalih. U filmu nasilnika prikazujem kao malu figuricu, a mi ostali smo oko njega”, priča nam jovana o svom filmu.

Radionica u Mrkonjić Gradu jedna je od deset radionica u općinama/opštinama u kojima se provodi treća faza SPIS projekta, pa će uz Derventu gdje je urađena prva radionica OneMinutes Jr, s trenerima iz Genesis Projecta dječaci i djevojčice iz Čelinca, Gacka, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Kupresa, Posušja, Prnjavora, Tešnja, Velike Kladuše i Brčko Distrikta raditi na novim filmovima kroz koje će ispričati svoje priče i poslati poruke.

Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a. Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.