KATEGORIJA: Ostalo | 27.04.2012

Kampanja protiv predrasuda: avanturistička video igra „Potraga za blagom BiH”“

Prva domaća igrica za djecu i odrasle avanturističkog žanra: „Potraga za blagom Bosne i Hercegovine“, kojom se promoviše kulturno-istorijsko naslijeđe BiH predstavljena je na press konferenciji u Sarajevu. Igrica je jedan od proizvoda kampanje koju je proveo UNICEF u okviru Programa MDGF Kultura za razvoj.

„Bosna i Hercegovina je zemlja različitosti koje su se ovdje uvijek prožimale. Zemlja brojnih kultura  i ogromnog istorijskog naslijeđa. S druge strane, u vremenu rata i post-ratnom periodu, različitosti su se pretvorile u podijeljenosti, a naslijeđe, ponekad u teret. Veliki je izazov bio, našu baštinu staviti u službu razvoja, odnosno prepoznati njen značaj za društveno ekonomski napredak. Ova igrica, jedan je od naših zajedničkih odgovora na taj izazov.“, rekla je Nineta Popović iz UNICEF-a voditeljica Komunikacija za razvoj u UNICEF-u.

O ideji, sadržaju, porukama i značaju ove igrice , govorili su i Alen Tatić, scenarista igrice,  Marko Antonio Brkić, direktor Inter-religijskog Insituta BiH i Valentina Pellizzer, Direktorica Fondacije jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu.

„Bavljenje istorijom BiH pokazalo se nimalo laganim zadatkom, ali mislim da smo na kraju napravili dobar proizvod uz koji će se populacija kojoj je danas internet glavni medij moći zabaviti i educirati o kulturnom i istorijskom naslijeđu BiH. Igrica pokazuje da blago BiH nije nešto što se može kupiti ili prodati na eBayu, samo putovanje kroz istoriju je u biti cilj igrice“, kazao je jedan od scenarista Alen Tatić.

Na igri je radio i veliki broj konsulotanata iz raznih oblasti, od pedagoga pa do istoričara. Jedan od njih je i Marko Antonio Brkić, direktor Inter-religijskog instituta.

„Igrica je hodočašće u kojem će oni koji je igraju moći da prepoznaju sebe i veoma je važna za izgradnju identiteta i njegovu nadogradnju. Nije cilj igrice da razbija predrasude i ona to sama ne može, ali zato ne sputava, potiče i inicira dalji rad na hodočašću kroz kulturu i istoriju BiH. Faktografija nam je bila bitna i vodili smo se njom, ali se istovremeno nismo preopterećivali“, kazao je Brkić.

Igrica predstavlja svojevrsno putovanje kroz dijelove istorije, gdje se junaci slučajno upuštaju u avanturu o kakvoj nisu ni sanjali. Koristeći znanje, snalažljivost i istrajnost, oni se upoznaju sa kulturno-istorijskim naslijeđem svoje zemlje na neuobičajen, zabavan, a ponekad i opasan način. Na kraju, pronalaze blago. U igrici su činjenice povezane tankim, no neophodnim nitima fikcije, odnosno nedokazanog, što avanturi daje dodatnu dinamiku. S druge strane, geografske lokacije, kulturno-historijski spomenici, fakti i artefakti, omogućuju igraču jedan sasvim atraktivan način usvajanja znanja, kroz igru. Kako postoji i engleska verzija, igricu može igrati bilo ko, u bilo kom dijelu svijeta, pa se tako na najbolji mogući način promoviše Bosna i Hercegovina, kao poželjna turistička destinacija.

Program MDGF – Kultura za razvoj, od januara 2009. godine zajedno provode Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Federalno ministarstvo kulture i sporta, te UNDP, UNESCO i UNICEF. Program je finansiran sredstvima Vlade Kraljevine Španije putem Fonda za dostizanje milenijumskih ciljeva, a projekat je provela Fondacija Jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu.