KATEGORIJA: Ostalo | 26.12.2011

Kriza u Zapadnoj Africi: “Ne smijemo iznevjeriti djecu Sahela!”

S poslom se treba početi odmah kako bi se prevenirala katastrofalna kriza s hranom u Zapadnoj Africi, smatra izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

“Više od milion djece u Sahel regiji Afrika bi se moglo suočiti sa po život opasnom podhranjenošću tokom 2012. godine ukoliko svjetska zajednica ne poduzme hitnu akciju”, stoji u Lakeovoj izjavi.

Siromašna berba dovela je živote stotina i hiljada djece Sahel regije i članova njihovih porodica u opasnost.

“Veliki broj djece u Sahelu već pati od pothranjenosti, što ih čini još ranjivijim”, kaže Lake.

U Nigeru je više od 300.000 djece mlađe od pet godina u riziku od teške i akutne pothranjenosti. Vlada je izdala upozorenje u kojem stoji da više od pola sela u zemlji spada u ranjive, s obzirom da su usjevi podbacili.

Među ostalim zemljama i regijama gdje se očekuje da će tokom naredne godine djeci trebati specijalistički tretmani su Čad, sjeverna Nigerija, sjeverni Kamerun, Burkina Faso, Mali, Mauritanija i sjeverni Senegal.

“Djeca pod rizikom u Sahelu nisu samo puke statistike pomoću kojih možemo izmjeriti magnitudu potencijalne humanitarne katastrofe. To su individue, djevojčice i dječaci, i svako od njih ima pravo na preživljavanje, da raste i doprinosi svojim zajednicama. Ne smijemo ih iznevjeriti. Izazov je velik, a prozor se zatvara”, kazao je Lake.