KATEGORIJA: Ostalo | 05.06.2012

Radionica o interkulturalnom dijalogu: Kroz igru do društvenih promjena u Čelincu

U Čelincu je u utorak 16 dječaka i djevojčica iz Osnovne škole “ Miloš Dujić“ uspješno završilo radionice za djecu koje realizuju Udruženje Infohouse uz podršku UNICEF-a. U 11 općina u BiH od 16. maja do 8. juna održavaju se jednodnevne radionice na temu „Interkulturalni dijalog – dječaci i djevojčice komuniciraju za društvene promjene“ u sklopu zajedničkog projekta UNICEF-a i EU “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” (SPIS)

„Na radionici sam uspio shvatiti kako je nekom kad je odbačen i neshvaćen od stane društva. Naučio sam kako se prema nekom odnositi prije nego što ga upoznam. Igre su bile izrazito zanimljive, a zid predrasuda mi se najviše svidio„ komentar je jednog od učenika, učesnika radionice „Interkulturalni dijalog – dječaci i djevojčice komuniciraju za društvene promjene“

Tokom ove radionice, učenici su kroz igru vježbali  načine komunikacije koji će im u budućnosti pomoći da otvore svoje srce i dušu prema osobama iz različitih kulturoloških zajednica. Djeca su kroz niz različitih vježbi razvijala vještinu razumijevanja i poštivanja različitosti, načine na koje mogu prepoznavati stereotipe i predrasude, te shvatila značaj i važnost poštivanja  komšija drugih nacija i religija.

Učenici, učesnici današnje radionice biće i suorganizatori septembarskih javnih debata gdje će zajedno sa medijima i ključnim akterima lokalne zajednice pokrenuti pitanja od važnosti za socijalno isključenu djecu i interkulturalni dijalog uopće.

Radionica je organizirana u sklopu zajedničkog projekta UNICEF-a i EU “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” (SPIS) koji sistemski unapređuje socijalnu zaštitu i inkluziju djece u bh. općinama. Samo u ovoj godini očekuje se da SPIS program pruži podršku za najmanje 5.000 djece i njihovih roditelja.

Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a. Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.

U fazi III SPIS programa (2011.-2012.) ciljne općine su:  Čelinac, Derventa, Gacko, Gornji Vakuf/Uskoplje, Kupres, Mrkonjić Grad, Posušje, Prnjavor, Tešanj, Velika Kladuša i Brčko distrikt. Program Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece je višegodišnji, multidisciplinarni program podrške pretpristupnom procesu BiH u oblastima sveukupne društvene zaštite, socijalne inkluzije i prava djeteta. Ciljne grupe programa su donosioci politika i stručni radnici koji provode reformu sistema socijalne zaštite, kao i ranjive kategorije djece i porodica.