413 Komentara

 • Свако дијете на свијету има једну посебну жељу. Сви мисле да је та жеља код свих другачија, да је у вези са њиховим интересовањима или социјално-економским статусом њихових родитеља. Међутим, они које данас сматрамо зрелим, изненадили би се том жељом. Та жеља је један наш дјечији свијет у коме ми можемо да искажемо све наше емоције, без страха да ћемо због тога патити или бити несхваћени. Једноставно желимо слободу говора.

  Ја као једно од те дјеце желим да причам о свему и показујем своје емоције.
  Желим да причам о ономе што осјећам.
  Желим да причам о својим интересовањима.
  Желим да причам о економској кризи.
  Желим да причам о култури, које све мање има у мом граду.
  Желим да причам о паду система вриједности.
  Желим да причам о ономе што сам видјела, а да се не бојим да ће ме неко сачекати испред хаустора.
  Желим да причам и помажем злостављаној, болесној и дјеци којој је помоћ потребна.
  Желим да причам о малољетним Ромкињама из мог града, које младе морају ступати у брак само због традиције.
  Желим да причам о другачијој музици.
  Желим да причам о својим манама и врлинама.
  Желим да причам о свему оном што чини мој живот и моју средину.
  Замислите да дјеца на свим овоземаљским континентима имају слободу говора. Да ли би се нешто промјенило? Мислим да би се промјенило, а да не пишем шта би се десило када бисте препустили одлучивање дјеци. Било би сигурно мање рата, мање гладних и жедних, а више пјесме, смјеха и дружења. Сигурна сам у то, а вјерујем да ће се то једном десити. А до тада допустите дјеци да говоре и слушајте их!

 • Zdravo,ponovno moja zelja. Ovako,imam 12,5 godina,uskoro punim 13. Naravno,imam vise zelja i zahtjevne su ali ja cu vam ih reci. 1.zelim da sva djeca budu jednaka vazna u skoli i da imaju jednaka prava,2.zelim da nastavnici budu bolji prema nama i da se jednako ponasaju prema svim ucenicima,3.zelim da postanem glumica ili doktorica za oci. Imam skoro 13 godina i znam sta zelim.Svake godine,svako polugodiste prolazim s prosjekom 4.9 sto je jako dobro. Problem jr sto ovdjr u Bosni nema prilike za ista od ovog sto ja zelim. Zelim da sr nama mladim otvore mjesta za buducnost. Isto tako zelim da pomazem djeci u Africi,da ih ne zlostavljaju,da se mogu obuci,jesti i piti kao sto ja jedem i pijem svaki dan. Zelim da imaju igracke,lopte i tobogane.Zelim da jos budu
  djeca a ne da rade kako bi zaradili za tvrdu koricu kruha.. Skoro svi mi se zalimo da ne jedemo
  dobro,da nemamo dobar mobitel ili da imamo malo odjece…a ta djeca i starije osobe koje su najvise ugrozene u tom podrucju se brinu da zarade za malo meksu koricu nego onu kao i inace,njima nije bitno jesu li obuceni ili ne,njima je bitno da jedu i piju,pa makar to bilo ono sto kad bi mi
  ,pogledali,rekli bismo
  ,,fuj,,. Zato zelim da se prvo promjene njihovi uvjeti
  Da oni boljr zive,a tek onda nasi. Jer vjerujte,mi imamo SVE ,pored njih koji nemaju skoro NISTA! HVALA <3
  ,

 • Ja imam zelju da budem glumica kad odrastem. Ja jednostavno imam zelju da se bavim tim i ne bih voljela da ostanem u ovoj drzavi (Bosni) vec da odem iz nje i da se bavim glumom. To nije obicna djecija zelja. I ja kad sam bila mala sam govorila: bicu pjevacica, bicu manekenka… Ja sada imam 13 godina i ozbiljna sam u namjeri da postanem glumica. Voljela bih da upisem akademiju dramske umjetnosti. Prolazim s 5 svake godine i planiram upisati gimnaziju. Zelim da zavrsim dobru srednju skolu u slucaju da me ne prime na akademiju da mogu upisati durgi fakultet. Moji me roditelji naravno ne shvataju ozbiljno. Tako da imam zelju da me roditelji shvate i podrze! 🙂

 • Ja želim da se neki nastavnici promjene. Želim da i mi imamo svoja prava;pravo da kažemo svoja mišljenja,da se problemi u školi ne zapostavljaju,već da se riješe. Želim da svi učenici imaju jednaka prava bez obzira na godine i sl. Ja,kao dvanaestogodišnjakinja želim to promjeniti!!

 • Говорим у име своје генерације

  Добар дан, свете велики. Имам жељу да говорим са пуно жара, што гласније, да покренем неке озбиљне теме. Хоћу да ме данас чујете и разумете, јер ја сам само дете, а свако дете има право да јавно каже своје мишљење, свако дете има право да буде саслушано у свим приликама које га се тичу. Деца имају и многа друга права. Сада желим говорити о њима.
  Нека од права односе се на права деце у породици, права у образовним институцијама, права деце по питању здравствене заштите, социјалне сигурности и многа друга права као и право на животни стандард. Велики свете, сви ви одрасли људи, да ли сте чули некада за Конвенцију о правима детета? Поштовани родитељи, да ли сте ви чули за Конвенцију о правима детета која је прихваћена од Пленарне скупштине Уједињених нација 11.12.1989. године? Драги моји другари, ако до сада нисте чули, време је да знате да ваша породица има одговорност да вас научи како да остварите своја права и своју заштиту, верујте ми на реч, прочитала сам у Конвенцији члан број 5. Имамо право на живот, и као што рекох на животни стандард који ће сваком детету омогућити потпуни физички, духовни, душевни и социјални развој. Родитељи имају обавезу да за децу обезбеде одговарајући животни стандард, а обавеза државе је да се брине о томе да се права деце могу остварити. Дакле, држава је у обавези да помаже родитељима, па и материјално; верујте ми на реч. Деца имају право на заштиту од ометања њиховог приватног живота, њихове породице, од упада у њихов стан и заштиту од ометања њиховог приватног дописивања; у овом члану конвенције реч је о заштити приватности детета.
  Драги другари, многа права имамо, а где се свако од нас налази? Шта имамо, шта желимо, шта нам то недостаје? Имати дом и у њему људе који нас воле и свако од њих на неки начин брине се о нама, велика је то срећа. Идем у школу, и сваки школски дан нова сазнања чине нас духом богатијим, то је срећа, зар не? Размишљам о својим другарима, ми заиста имамо разлога за срећу, али сам чула да има деце која немају ништа, или имају само нешто, имају љубав родитеља, али ни они немају за храну. Шта је са обавезом државе, питам се?!

Ostavite komentar