KATEGORIJA: Novosti | 14.12.2014

KUTAK ZA KREATIVNI TRENUTAK: Suveniri Foče iz male radionice za cijeli svijet

Svakog četvrtka nakon što završe s nastavom, učenice i učenici iz kreativne sekcije razredne nastavnice Nataše Vukadin iz OŠ ‘Sveti Sava’ u Foči odlaze u svoj ‘Kutak za kreativni trenutak’. Tu izrađuju razne ukrase, nakit, suvenire Foče, ukrasne predmete od CD-ova i kamenčića…

Grupa je šarolika, od drugog pa do sedmog razreda, i u radu su svi ravnopravni. Neki biraju šišarke, drugi ih lijepe, treći suše ljepilo, za jednim stolom se boji, za drugim dodaju detalje, a na jednoj smo od radionica na kojima se prave novogodišnji ukrasi.

„Bliže se novogodišnji praznici pa nam je to sada aktuelna tema“, objašnjava nam nastavnica Nataša dok djeca već uveliko rade na izradi ukrasa za jelke, vijenaca i drugih ukrasnih detalja koji im padaju na pamet. Sekciju imaju od ove godine, već učestvuju u nekoliko projekata, sarađuju sa drugim sekcijama, a kako nam kaže Nataša pripremaju se za godišnju prodajnu izložbu koju rade u okviru projekta ‘Obrazovanje za pravično društvo’ koji realizira ‘Step by Step’.

Dio završenih suvenira upravo su poslali u Sarajevo na Sajam poduzetničkih/preduzedničkih projekata „Prvih 100“ u okviru projekta “Životne vještine za budućnost-učimo, radimo!” koji je jedna od aktivnosti opsežnog projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma” koji finansira EU, uz sufinansiranje i koordinaciju UNHCR-a zajedno sa sedam projektnih partnera, uključujući i UNICEF.

Nastavnik Duško Krsmanović je sa svojom sekcijom učestvovao u Projektu i osmislili su svoj projekat ‘Gift shop non-stop’ koji će biti u prostorijama škole i gdje će se moći kupiti proizvodi s ove ali i s radionica drugih sekcija. Krsmanović pojašnjava kako je cilj da ‘Gift shop non-stop’ bude u prostorijama škole i dostupan roditeljima i posjetiteljima koji tu mogu kupiti prigodan suvenir, crtež ili neki drugi koristan predmet i tako podržati rad sekcija.

„Ideja je da se kroz Učeničku zadrugu povežu sve sekcije koje djeluju u školi, neke koje imaju proizvode mogu ih ponuditi za gift-shop, druge mogu osmisliti promoviranje, uređenje i predstavljanje samog shopa“, pojašnjava Duško Krsmanović. Ideja učenica i učenika OŠ ‘Sveti Sava’ prepoznata je i na Sajmu u Sarajevu gdje su se među 20 škola plasirali u prvih pet.

„Djeca iz ‘Kutka za kreativni trenutak’ su se rado priključila i naši radovi su poslani u Sarajevo kao dio postavke gift shopa skupa s proizvodima drugih sekcija“, kazala nam je nastavnica Nataša dodajući kako djeca svakako vole raditi i kreativno se izražavati, ali da je dobar dodatni motiv i to da mogu ostvariti i neki prihod.

„Podrške ima, ali uvijek nešto fali. Puno se radi, pa se zato i troši puno materijala, ljepila jako brzo nestane, imamo samo tri silikonska pištolja…“, pojašnjava Nataša, a u kutak dolazi nastavnik Goran Milanović koji vodi foto-sekciju koja je tek osnovana, pa će radionicu kojoj prisustvujemo fotografirati i fotke kasnije koristiti za rad sa članovima svoje sekcije.

Sve to djecu ne ometa i vrlo brzo počinju raditi na zadatku u dvije grupe : jedna radi ukrase za jelku, druga izrađuje vijence. Luka i Lazar iz trećeg razreda lijepe šišarke na vijenac:

„Najviše volim kad pravimo nešto s drvetom, to mi je najzabavnije“, kaže Luka, a Lazar dodaje kako najviše voli raditi s njim. Za stolom pored je Marija iz drugog razreda koja nije mogla izdvojiti šta najviše voli raditi jer kaže da voli raditi sve.

Svoj ‘kutak u kutku’ imaju Jelena, Sanja i Milica koje su učenice sedmog razreda, rado dolaze na radionicu, kažu da pomažu mlađima, ali da i one od mlađih mogu još ponešto naučiti. Osim što vole kreativni rad, motiv za dolazak na radionicu je i taj što im je Nataša bila učiteljica, pa sad rado dođu i u njenu sekciju. Kažu da vole raditi dekupaže, ukrašavati flaše i tegle motivima grada, a često su to Pješčane piramide u Miljevini koje su jedan od najneobičnijih prirodnih fenomena u zemlji.

S druge strane učionice Sara i Tamara iz drugog razreda fenom suše zalijepljene šišarke, tu su i njihovi drugovi iz razreda Đorđe i Jovan, a Milica pauzu u sušenju koristi da nam se pohvali ukrasom od CD-a koji je sama izradila.

Na radionicu pred važne izložbe kao ispomoć dođe i Biljana Paprica čija kćerka Katarina redovno dolazi u ‘Kutak’. I sama se bavi izradom ukrasnih predmeta, pa rado svojim savjetima pomogne djeci. Usred radionice kojoj prisustvujemo nestalo im je zlatnog spreja za bojenje vijenca, pa je Biljana spremno ‘trknula’ do kuće da donese svoj.

„Ovako nešto djeci treba, vidite koliko su sretni i koliko uživaju. Ideja gift shopa u školi mi je odlična, djeci je poticaj, i nadam se da će kroz nju još izaći iz okvira škole, da će ih podržati opština ili turistička zajednica jer vidite da prave odlične suvenire koji predstavljaju naš grad i kojima je mjesto i na prodajnm mjestu turističke zajednice“, kaže nam Biljana Paprica.

Plasman u prvih pet na Sajmu učeničkog poduzetništva na kojem su pokazali da mogu, zasigurno će povećati podršku koju ‘Gift shop non-stop’ ima među učenicima, roditeljima i rukovodstvom škole, kao i druge aktivnosti kroz koje su se povezale razne sekcije.

Foča je jedna od deset općina/opština u BiH uključenih u projekat „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ koji finansira Evropska unija iz IPA fondova, uz sufinansiranje i koordinaciju UNHCR-a zajedno sa sedam projektnih partnera, uključujući i UNICEF. Projektne aktivnosti se provode u 10 prioritetnih lokacija u BiH: Brčko Distrikt, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice.

Projekat ima slogan “Moje mjesto pod suncem” i osnovni cilj komponente koju sprovodi UNICEF u saradnji sa partnerima je osigurati podršku za najranjiviju djecu i njihove porodice kroz različite aktivnosti.