KATEGORIJA: Novosti | 08.09.2014

KUTCI ZA DJECU BANJA LUKA I SANSKI MOST: Mjesta za učenje i igru ali i poruka djeci s poplavljenih područja da neko misli na njih

Djeca Sanskog Mosta i Banja Luke od početka septembra imaju priliku da se igraju i uče u ‘Kutcima za djecu’. Ove kutke finansiraju Švajcarska agencija za saradnju i razvoj (SDC) i Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA). UNICEF-ovi partneri na terenu su organizacije ‘World Vision’ i ‘Save The Children’. Na poplavljenim područjima BiH u ovoj fazi se otvara 11 ‘Kutaka za djecu’ kao podrška u nastavi, dok je tokom raspusta na ovim područjima bio otvoren 21 ‘Kutak’.

U Banja Luci ‘Kutak za djecu’ je svoje mjesto našao u Osnovnoj školi ‘Borislav Stanković’ u naselju Lazarevo-Budžak  a lokalni partner je Udruženje ‘Nova generacija’. Kutak je djeci na raspolaganju radnim danima od 11 do 15 sati, neka djeca tu dođu prije nastave, neka ostanu poslije kada im ‘Kutak’ dođe kao neka vrsta produženog boravka, uče uz igru, rade domaće zadaće, pripremaju se za časove, i kako kažu iz ‘Nove generacije’ odziv je odličan, u šta smo se imali priliku uvjeriti i tokom posjete.

Za jednim stolom su Aljoša i Selma koji se igraju društvenom igricom ‘Poveži 4’. Aljoša je treći razred, a Selma je tek krneula u prvi, i uskoro im se pridružuje i njegova drugarica iz razreda Marija koja je za stolom pored do tada s Dejanom i Jovanom koje su također tek krenule u prvi razred. Njih dvije se igraju sa plastičnim suđem i od plastelina prave doručak. Kažu kako im je u ‘Kutku’ super i kako vole tu doći i nakon školskih časova.

Jedna od voditeljica radionica u ‘Kutku’ Tatjana Romić kaže da za sada ima više djece mlađih uzrasta, ali da sve češće ‘proviruju’ i oni stariji.

„Prva sedmica je predviđena za upoznavanje djece s nama, sa ‘Kutkom’ i aktivnostima, a u nastavku rada čemo imati različite tematske radionce, zavisno od uzrasta djece i njihovih afiniteta“, kaže nam Tatjana, diplomirana psihologinja koja je u ‘Kutak’ došla s iskustvom rada u dnevnom centru ‘Nove generacije’. U dnevnom centru je volontirao njen kolega Jadranko Janković koji nam kaže kako mu rad s djecom predstavlja veliko zadovoljstvo i kako smatra da su ‘Kutci’ dobra ideja, a s njim se slaže volonterka u ‘Kutku’ Slađana Milićević koja se igrala s djecom pa nije imala mnogo vremena za razgovor.

Supervizor na projektu Ognjen Davidović kaže kako je naselje u kojem je škola pretrpjelo teške posljedice od majskih poplava zbog blizine Vrbasa, ali da voda nije došla do škole. U vrijeme naše posjete, majka Caca Metlić iz Lazareva došla je da se raspita o tome šta ‘Kutak’ nudi i da upiše kćerku i sina koji pohađaju drugi i četvrti razred. Tatjana ju je dočekala, objasnila joj sve detalje i dala da popuni potrebne formulare. Djevojčica je za to vrijeme već ušla da se upozna sa ‘Kutkom’.

„Smatram da je nešto ovako zaista potrebno našoj djeci, nekada ću ih dovoditi prije, nekada poslije nastave zavisno od rasporeda, uvijek sam za bilo koji vid kvalitetnog dodatnog obrazovanja svoje djece tako da ću ih rado dovoditi ovdje“, kazala nam je Caca Metlić.

‘Kutak za djecu’ otvoren je i u naselju Jezernice u Sanskom Mostu i smješten u uređen prostor u privatnoj kući. Naselje je također bilo pogođeno majskim poplavama, a u vrijeme naše posjete Sana je bila u porastu pa su stanovnici dežurali uz rijeku u strahu od poplava. ‘Kutak’ je tek otvoren i djeca su već bila otišla u školu pa smo zatekli samo crteže koje su radili to jutro. Crtali su ‘tete’ Aidu Jakupović, Fikretu Turanović i koordinatoricu projekta Senku Jakupović iz lokalnog partnerskog Udruženja ‘Diakom’.

„Radimo u dvije grupe-jutarnja i poslijepodnevna, cilj nam je uključiti što više djece i uz sve druge vidove obavještavanja koristili smo čak i obilazak ‘od vrata do vrata’ kako bismo roditelje obavijestili o ‘Kutku’ i pozvali ih da dovedu djecu. Nama ovdje ovakav ‘Kutak’ puno znači, jer je ovo rijetka prilika kada se nešto nudi djeci iz ovog kraja, jer često sve ode u veće gradove i djeca ovdje ostanu sama. Ovo je osim direktne koristi i jedna lijepa poruka našoj djeci da nisu sama“, kaže nam Fikreta Turanović. Dodaje kako je s nekolicinom roditelja iz ‘Kutka’ već pokrenuta ideja o pokretanju inicijative prema lokalnim vlastima da se u gradu izgradi park za djecu, i kako smatra da je to tek početak.