KATEGORIJA: Ostalo | 15.03.2012

Lenny Kravitz u kampanji UNICEF-a povodom Dana voda

Lenny Kravitz, jedan od najpoznatijih glazbenika današnjice, dobitnik nagrade Grammy, producent i glumac poduprijet će UNICEF, u projektu osiguranja pitke vode za svu djecu svijeta. Poznati glazbenik svojim angažmanom pridružit će se naporima UNICEF-a i partnera, da milijunima djece u svijetu osiguraju pristup pitkoj vodi i sanitarnim uvjetima.

“Ja sam rođeni Njurorčanin i pitka voda je nešto o čemu ne razmišljam. No, drugdje nije tako. Tisuće djece mlađe od pet godina kontinuirano umire iz dana u dan jer im nedostaje pitka voda i osnovni sanitarni uvjeti za život, a to je jednostavno neprihvatljivo. Ni jedno dijete u svijetu ne bi smjelo umrijeti od dijareje pijući zagađenu vodu.” – izjavio je Lenny.

UNICEF je objavio podatke za dostizanje Milenijskih ciljeva razvoja za pitku vodu, prema kojima 89 posto svjetske populacije ima pristup pitkoj vodi. No, čak 780 milijuna ljudi u područjima Azije i subsaharske Afrike, još uvijek nema tu povlasticu. Također, za 2,5 milijarde ljudi, što je gotovo polovica razvijene svjetske populacije, trebali bi se poboljšati sanitarni uvjeti, a to su svakako loše vijesti za djecu, koja u takvim situacijama najviše stradavaju.

Upravo će svojom porukom, a povodom svjetskog Dana voda 22. ožujka, Lenny Kravitz upozoriti da sva djeca trebaju imati pristup pitkoj vodi baš kao i adekvatnim sanitarnim uvjetima. Jer diljem svijeta ti problemi za posljedice imaju dijareju, ali i druga oboljenja koja mogu biti smrtonosna. Djeca, a posebice djevojčice, često izostaju iz škole, jer su odgovorni za nabavku i donošenje pitke vode u svoja kućanstva, što često zahtjeva i po nekoliko sati odsustva i angažmana. Primjerice, mnogim obrazovnim ustanovama, nedostaju odjeljeni sanitarni čvorovi za djevojčice, čime je onemogućen njihov odlazak u škole. A upravo su voda i dobri sanitarni uvjeti, temeljni preduvjeti za razvoj potencijala djece.

Još od 1990. godine UNICEF je, u suradnji sa vladama i partnerima pomogao gotovo 2 milijarde ljudi, kojima je osigurao pristup čistoj vodi, dok je oko 1,8 milijardi, steklo higijenske sanitarne uvjete. Napori za njihovo postizanje uključuju postavljanje pumpi za vodu, pomaganje zajednici pri izgradnji sanitarnih čvorova i edukaciju o higijeni za djecu i majke. Dakako, to uključuje i osiguranje pitke vode i sanitarnih uvijeta tijekom raznih kriznih situacija. (Unicef.hr)