KATEGORIJA: Novosti , Sva prava za svako dijete | 16.09.2011

Lobiji dobro znaju da će roditelji u BiH i posljednju marku potrošiti na dijete

Kako ne vrijedi lanjski udžbenik iz zemljopisa za sedmi razred, je li možda Ćvrsnica narasla, ili je Neretva promijenila tok, pita se razočarani roditelj


POKAZATELJI

326,50 maraka treba izdvojiti samo za kompletne udžbenike za prvi razred gimnazije, a tome još treba dodati bilježnice, mape, pribor za crtanje…

225 maraka stoji komplet knjiga za koji se opredijelio većina škola u ŽZH, za osmi razred osmogodišnje škole

Stari udžbenici su nekad godinama korišteni, a iz jednoga je učilo po desetak generacija. Tako je knjiga iz latinskog jezika „Elementa latina“ preživjela više desetljeća…

Kako ne vrijedi lanjski udžbenik iz zemljopisa za sedmi razred? Zar je Čvrsnica narasla, ili je možda Neretva promijenila tok, pita se roditelj čiji je sin ove godine pošao u sedmi razred. Njegova kći prošle godine je završila baš taj sedmi.

Razočarenje u školi

Kada je mlađi sin tijekom prošlog tjedna donio sestrine lanjske knjige u školu, ispostavilo se da moraju kupiti čak osam novih knjiga. Tada je nastala utrka po knjižarama.

„Zašto ne vrijedi knjiga iz povijesti, kemije, matematike i tako redom. Je li možda znanost toliko napreduje da se svake godine moraju tiskati novi sadržaji? Zašto služe bilježnice ako se po knjigama piše? Zašto treba po nekoliko udžbenika za jedan predmet i tako redom? Znaju dobro oni kako su roditelji najosjetljiviji baš na potrebe djece te daju i posljednji fening za njih, a „mafijaši“ to obilato koriste,“ rekao je ljutito razočarani otac.

Svi ministri prosvjete, a ima ih 13 u BiH, najavljuju više reda u udžbeničkoj politici, naravno od sljedeće godine, a slično se moglo čuti i pred početak prošle godine.

Kako je to lijepo zvučalo prije nekoliko godina, besplatni udžbenici. No kratko je trajalo, bolje reći nije ni bilo. Uglavnom jedna isporuka – s preporukom da učenici moraju čuvati udžbenike za sljedeće generacije. Uzalud su učenici uokvirivali knjige i brinuli se i o njima, već sljedeće godine najviše ih je završilo u peći.

O kvaliteti posebno

Drugo je pitanje tko sve piše udžbenike, tko vrši recenziju te posebice tko ih odabire kao najkvalitetnije od desetaka ponuđenih za isti razred i predmet. Kvaliteta udžbenika, već desetljećima nisu kriterij po kojem se odabiru knjige. Kuda sve hoda vuk i tko daje mlijeko, samo su neke od banalnih pogrešaka ili neznanja autora udžbenika, detaljan opis ovakvih i sličnih primjedbi recezenata kod nekih udžbenika bio bi i dulji od samog udžbenika.

Dok se tako relevantni čimbenici u školstvu razmeću s izjavama kako će ovakvu neredu sljedeće godine staviti u kraj, roditelji pošetkom svake godine uzmu tjedan dana odmora i lutaju po knjižarama i štandovima rabljenih knjiga, pokušavajući svojim školarcima osigurati valjane udžbenike. A cijene, da glava zaboli.

Dnevni list
14.09.2011.
Pero Zelenika

Ostavite komentar