KATEGORIJA: Novosti | 16.03.2015

FILMSKA RADIONICA U FOČI: Informatičar Đorđe isprogramirao loše da budu dobri, fudbaler Tarik loptom pobijedio one s lošim navikama

Anđela, Tarik, Đorđe, Anastasija, Isidora, Mahir, Božica, Milica, Jana i Lana u Osnovnoj školi ‘Veselin Masleša’ u Foči vrijedno rade na svojim jednominutnim filmovima koje pripremaju za završnu prezentaciju. S Berinom i Alenom iz Fondacije za kreativni razvoj Sarajevo ozbiljno su pristupili radu, pišu scenarije, snimaju kamerom, jedni drugima glume u filmovima i tako nestaju njihova autorska djela na koja su ponosni.

U vrijeme naše posjete, na redu je snimanje Tarikovog filma. Trenira fudbal i igra u FK ‘Sutjeska’ iz Foče, a želja mu je upis u fudbalsku školu FK ‘Sarajevo’ što očekuje da će i uspjeti sljedeće godine. Koliko voli sport, toliko je protiv štetnih navika mladih pa film spaja to dvoje.

“U filmu ja treniram, a pored igrališta stoji grupa mladih koji puše cigarete. Jednom od njih preciznim pogotkom loptom izbijem cigaretu i poruka je vrlo jasna – sport umjesto loših navika”, objašnjava nam Tarik koji je na snimanje došao u dresu ‘Sarajeva’. Sport je tema i filma njegovog drugara Mahira.

“Treniram tenis i nerijetko me drugari zbog toga zadirkuju. U filmu ću prikazati taj problem i pokazati da nema razloga za zadirkivanjem i da je tenis super sport”, pojašnjava nam Mahir.

Njihovu drugaricu Lanu pak brine to što je gradski muzej uglavnom prazan, pa svi skupa odlaze da snime film u kojem će muzej ‘pozvati’ sve da ga posjete.

“Ja sam muzej, hladno mi je, prazan sam, niko me ne posjećuje…’, čita Lana tekst koji će ići uz snimke praznog muzeja i to je onsova filma koji će poslije još dorađivati…

Đorđe u svom filmu planira uz pomoć kompjuterskog programa ‘isprogramirati’ loše osobe da shvate kako je dobro biti dobar.

“Imamo prosjakinju prema kojoj se bogataš ponaša bahato. U filmu ću uz pomoć programa učiniti da bogataš i prosjakinja zamijene uloge, nakon čega će on shvatiti stvari iz njene perspektive poslije čega će biti dobar, pomoći toj prosjakinji i svim drugima”, pojašnjava nam Đorđe. Kaže da ga osim informatike kojom se namjerava baviti zanima i fizika, a nakon snimanja žuri kući na posljednje pripreme za opštinsko takmičenje iz fizike na koje se plasirao nakon pobjede na školskom takmičenju.

Dok dio ekipe pregleda materijal, Milica još smišlja konačan koncept svog filma koji će govoriti o zdravoj ishrani a Jana sprema film o vršnjačkom nasilju, Anđela, Anastasija, Isidora i Božica koje su završile sa svojim filmovima čekaju snimanje sljedećih kako bi učestvovale kao snimateljice, glumile ili pomogle u razvoju scenarija.

“Moj film govori o zagađenju životne sredine i potrebi da svi uradimo više da naša okolina bude čistija nego što je sad”, pojašnjava Anđela. Njena drugarica Anastasija snimila je film o nasilju na Facebooku.

“Želim vršnjacima poručiti da moraju biti odgovorni i paziti šta sve da stavljaju na Facebook i da budu oprezni u komunikaciji. Dešavaju se slučajevi da vršnjaci jedni druge maltretiraju i vrijeđaju na Facebooku, ali i puno teže stvari kad se neko lažno predstavi i dogovori sastanak s djetetom pa se može dogoditi svašta loše”, objašnjava nam Anastasija koncept svog filma sa vrlo ozbiljnom i aktuelno tematikom. Anastasija nam se pohvalila i da je učestvovala u spotu rockera Ognjena Begenišića.

Isidora kaže da želi postati političarka, pa je i njen film napravljen u stilu predizborne kampanje i nosi naziv ‘Glasajte za Isidoru’.

“Volim politiku i želim se baviti politikom kad porastem. U svom filmu govorim o potrebi poštivanja svih ljudskih prava, a posebno prava žena”, pojašnjava nam Isidora, a o pravima žena govori i Božicin film.

“Napravila sam film kao TV emisiju koja se zove ‘1 na 1’ i u kojoj debatujemo o tome koliko su ugrožena prava žena i govorimo o problemu nasilja nad ženama, a svoj glas o svemu da i publike u emisiji”, kaže Božica.

Osim za ljudska prava, Isidora i Božica se, kažu, bore i na sportskim terenima – Isidora je na Balkanskom prvenstvu u karateu u Sloveniji osvojila četvrto, a Božica drugo mjesto! Anasatsija dodaje da se pored škole bavi muzikom, svira klavir a ide i na folklor, Anđela uz folklor ide na solo pjevanje i solfegio, Milica trenira odbojku… i kažu da nemaju vremena da im bude dosadno…

Energičnu i srčanu ekipu ostavljamo da završe svoje filmove kroz koje će, kako smo vidjeli, progovoriti o temama koje ih zanimaju, ali i poslati jasne poruke vršnjacima i odraslima šta žele promijeniti kako bi živjeli u mnogo boljem okruženju.

Foča je jedna od deset lokacija u BiH uključenih u projekat „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ koji finansira Evropska unija iz IPA fondova, uz sufinansiranje i koordinaciju UNHCR-a zajedno sa sedam projektnih partnera, uključujući i UNICEF. Projektne aktivnosti među kojima i radionice jednominutnih filmova se provode u 10 prioritetnih lokacija u BiH: Brčko Distrikt, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice.

Projekat ima slogan “Moje mjesto pod suncem” i osnovni cilj komponente koju sprovodi UNICEF u saradnji sa partnerima je osigurati podršku za najranjiviju djecu i njihove porodice kroz različite aktivnosti.